POBEDILA SMRT: Klaudija (9) prva na svetu izlečena od tumora na mozgu!
Foto: Facebook

Primila 44 tretmana zračenja i najveću dozu hemoterapije

POBEDILA SMRT: Klaudija (9) prva na svetu izlečena od tumora na mozgu!

Život -
Živeli smo 694 dana u strahu da će u svakom trenutku naša Klaudija umreti. Danas je prvi dan da mogu da pogledam svoju decu i da se ne plašim da ću jednom od njih morati da planiram sahranu, presrećna je majka
1 / 4 Foto: Facebook

Osmogodišnjoj Klaudiji Burkil rekli su da ima samo nekoliko sati života kada su joj 2011. otkrili tumor na mozgu koji ne može da se operiše. Međutim, mala Klaudija je postala prva osoba na svetu koja je uspela da pobedi ovaj težak oblik tumora mozga.

Njena dijagnoza, metastatski pineoblastom, neizlečiva je, a lekari su nekoliko puta unapred pripremali njenu porodicu na neizbežnu smrt. Tri godine kasnije, magnetna rezonanca je pokazala da u Klaudijinom mozgu nema tragova tumora.

Klaudija je bila podvrgnuta eksperimentalnom italijanskom tretmanu lečenja koji se zove "Milanski protokol", a podrazumeva 44 tretmana zračenja i najveću dozu hemoterapije koja je ikada data nekom detetu. Iako vrlo invazivna, ova metoda je potpuno preokrenula prognoze lekara.

Pre tačno tri godine, Klaudijina mama Andrea je primetila da nešto nije u redu sa njenom ćerkom. Uporedo sa lečenjem, Klaudijini roditelji su skupljali novac za pomoć bolnicama koje leče decu obolelu od iste opake bolesti. Njeni roditelji su u subotu objavili na Fejsbuku radnosnu vest da je Klaudija uspela sa svojih osam godina da pobedi tumor.

"Upravo smo primili možda najstrašniji poziv ikada...zvao nas je Klaudijin doktor jer su dobili rezultate njene magnetne rezonance. Potrudiću se da budem kratka, jer mi je teško da se fokusiram i da dišem u ovom trenutku. Sutra ću napisati detaljne informacije o Klaudijinoj bolesti, ali...Klaudija je čista! Ona više nema rak, više nema dijagnozu!!! Čuda se dešavaju, prosto ne mogu da prestanem da drhtim. Volim vas sve", napisala je Andrea, Klaudijina mama.

Doktori se godišnje susretnu sa samo tri ili četiri slučajeva ovakvog oblika tumora za koji još uvek ne postoji lek, a ova devojčica je možda prva osoba na svetu koja je uspela da se izleči. Klaudija se razbolela prvi put posle porodičnog odmora, kada je imala samo pet godina.

Posle šetanja iz bolnice u bolnicu, doktori su primetili agresivni tumor u samom centru njenog mozga. U jednom momentu, lekari su joj prognozirali samo nedelju dana života, a njeni roditelji su već počeli da pripremaju sahranu. Iako joj je i posle tretmana mozak oštećen, njeni roditelji se nadaju da će njeno zdravlje ići samo uzlaznom putanjom. Klaudiji su njene mlađe sestre i mama rekle da se izlečila.

Sve tri devojčice su se držale za ruke kada su joj to rekle, a Klaudija se nasmejala i radosno uzviknula "jeeej", posle čega su se svi zagrlili i briznuli u plač."Živeli smo 694 dana u strahu da će u svakom trenutku naša Klaudija umreti. Danas je prvi dan da mogu da pogledam svoju decu i da se ne plašim da ću jednom od njih morati da planiram sahranu. Ne mogu da opiše tu radost što smo svi zdravi danas, što nema znaka tumora niti bilo kakve bolesti. Ona se mučila i mučila i sada se nadamo da će imati normalan i srećan život, ispunjen ljubavlju i radošću. Mi smo najsrećniji ljudi na svetu", rekla je Klaudijina mama.

(Žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track