POČASNI GOST: Đukanović ide na večeru Albansko-američkog saveta

Okupljanje u Njujorku

POČASNI GOST: Đukanović ide na večeru Albansko-američkog saveta

Planeta -
Osim Đukanovića na svečanost su pozvani i ambasador Crne Gore u SAD Srđan Darmanović i ambasador pri Ujedinjenim nacijama Milorad Šćepanović

PODOGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović učestvovaće na godišnjem zasedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, koje se, od 24. septembra do 2. oktobra, održava u Njujorku.“Agenda ostalih aktivnosti još nije utvrđena”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.Albansko-američki nacionalni savet pozvao je ranije Đukanovića na godišnju dodelu nagrada istaknutim pojedinicima koje 27. septembra u Njujorku priređuje ta organizacija koja okuplja albansku dijasporu u Sjedinjenim Američkim Državama.Večera se održava u vreme godišnjeg zasedanja Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija.Osim Đukanovića na svečanost su pozvani i ambasador Crne Gore u SAD Srđan Darmanović i ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) Milorad Šćepanović.

Izvršni direktor Saveta Avni Mustafaj kazao je da će svečanosti prisustvovati preko četiri hiljade zvanica.“Na večeru smo zvali premijere i predsednike država regiona, pa je logično da pozivnicu dobije i Đukanović. Svi živimo zajedno i treba da pričamo o saradnji. Od ambasadora smo tražili da nam potvrde da li da očekujemo i premijera”, kazao je Mustafaj.On je kazao da su na godišnje okupljanje u čast pojedincima koji su na jedinstven način pomogli albanskom narodu, između ostalih, pozvani premijer i predsednik Albanije Edi Rama i Bujar Nišani, kosovski premijer Hašim Tači kao i potpredsednik vlade Makedonije Musa Džaferi.Mustafaj je rekao da če večeri prisustvovati i pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Riker. Svoje učešće najavilo je i nekoliko kongresmena poznatih po saradnji sa albanskom dijasporom.Ustaljena praksa je da jedne godine zasjedanju Generalne skupštine UN prisustvuje premijer, a sledeće predsednik Crne Gore. Na prošlogodišnje zasedanje trebalo je da ide predsednik Filip Vujanović koji je sa okupljanja u UN izostao zbog izbora, dok je 2011. Crnu Goru predstavljao tadašnji premijer Igor Lukšić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track