Počasti za Vučića u Nemačkoj

Tito pa on

Počasti za Vučića u Nemačkoj

Politika -
Prvog potpredsednika Vlade će u Berlinu, gde će otputovati u ponedeljak, nemačke vlasti dočekati na najvišem državnom nivou

BEOGRAD - Na nivou.Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić imaće tu privilegiju da će ga u Nemačkoj, gde će u ponedeljak otputovati u zvaničnu posetu, dočekati uz najviše državne počasti, što se nije dogodilo još od vremena Josipa Broza Tita! Svečani doček tog nivoa bio je priređen i lideru DS Borisu Tadiću, ali u svojstvu dobitnika nagrade Kvadriga 2009. godine. Zanimljivo je da bivši premijer Mirko Cvetković tokom svog mandata nije zvanično posetio Nemačku.Činjenica da će u nemačkom Ministarstvu odbrane Vučić biti dočekan uz najviše državne počasti govori da pitanja koja će biti na stolu jednako značajnim smatraju obe strane. Susreti na vrhuPodsetimo, i bivši nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas je u poslednjem intervjuu za srpske medije koji je dao Kuriru nedavno poručio da se Nemačka približila Srbiji, u kojoj je sada „viši nivo političke stabilnosti“.- A dokaz zrelosti je i promena vlasti - rekao je Mas za Kurir i pohvalio dosadašnji rad Vučića kao potpredsednika Vlade zaduženog za borbu protiv korupcije.Inače, Vučić će u nemačkoj prestonici, osim s ministrom privrede i tehnologije Filipom Roslerom, razgovarati i sa savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku i bezbednost Kristofom Hojzgenom, savetnikom Merkelove za pitanja EU Nikolausom Majerom Landrutom, državnom sekretarkom u nemačkom MIP Emili Haber, parlamentarnim i državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Kristijanom Šmitom, te ministrom za ekonomski razvoj i saradnju Dirkom Nibelom.Stižu evriOsim Vučića, s nemačkim ministrom Roslerom razgovaraće i ministarka energetike Zorana Mihajlović, a tada će biti potpisan i memorandum o razumevanju i strateškoj saradnji između predstavnika nemačkog energetskog koncerna RWE AG i Elektroprivrede Srbije.Vučić je rekao da će u Nemačkoj biti reči o Kosovu, borbi protiv korupcije, ali i o sporazumima u oblasti energetike i hidropotencijalima Srbije.- U Berlinu ćemo potpisati zajedničku izjavu o Termoelektrani „Nikola Tesla B3“ i „Moravi“ i „Drini“, o tome da oni ulože 1,2 milijarde evra u TENT B3 i zatim više od milijarde u hidropotencijale, a da mi to vraćamo ne novcem, nego kroz zelenu energiju - rekao je Vučić. On je dodao da će susret u Berlinu biti na visokom nivou i da je zahvalan nemačkoj strani što je toliko pažnje posvetila Srbiji.

Šta nam je doneo odnos s NemačkomVučiću će ovo biti drugi put da se sastaje s najvažnijim donosiocima odluka u Nemačkoj, što pokazuje da on uživa veliko poverenje kao političar koji želi da produbi odnose dveju zemalja. A ovako je taj odnos izgledao prethodnih godina:♦ 1,2 milijarde evra Nemačka je dala Srbiji od 2000. samo bilateralno, ne računajući pomoć kroz evropske fondove♦ 360 nemaČkih preduzeĆa posluje u Srbiji♦ 25.000 ljudi u Srbiji zaposleno je u nemačkim preduzećima♦ 3 milijarde evra godišnje u našu zemlju pošalju Srbi koji žive i rade u Nemačkoj♦ 1. mesto po ukupnoj trgovinskoj razmeni sa Srbijom zauzima Nemačka

I EU, i Rusija, i SADNa pitanje kako objašnjava to što on s jedne strane putuje u Nemačku, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić uskoro u Rusiju, Vučić je ponovio da Srbija želi ulazak u EU, ali i bolje odnose sa svim zemljama sveta, posebno onim važnim, poput Rusije i SAD.

- To je normalna, ozbiljna i racionalna politika. Mi smo mala zemlja, mali ali ponosan narod, koji mora da opstane i uradi sve za bolji život svojih građana - izjavio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track