Počela obnova Bedema u Novom Pazaru
Foto: KURIR

Počela obnova Bedema u Novom Pazaru

Srbija -
Radovi na obnovi delova utvrđenja Novopazarske tvrđave odvijaće se na severnoj i zapadnoj tabiji (bastionu) i na zidu sa puškarnicama uz kulu "Motrilju"

BEOGRAD - Obnova Bedema u Novom Pazaru, jednog od tri pobednička lokaliteta konkursa Banke Inteza "Mesto koje volim", počela je danas i trajaće 55 radnih dana.

Restauratorskim i konzervatorskim radovima na Bedemima prethodila je donacija od 10 miliona dinara Zavodu za zaštitu spomenika kulture Srbije pod čijom zaštitom se nalazi ovaj spomenik, navedeno je u saopštenju Banke Inteza.

Zavod, kao nadležna institucija, uradio je projekat obnove i sproveo tender na kome je za izvođača radova izabrano preduzeće "DMD-Krov" iz Novog Pazara.

Radovi na obnovi delova utvrđenja Novopazarske tvrđave odvijaće se na severnoj i zapadnoj tabiji (bastionu) i na zidu sa puškarnicama uz kulu "Motrilju", a obuhvatiće nadziđivanje Bedema na zapadnoj strani, obradu kruna oba ugradna zida, blokovanje lica Bedema, kao i temeljno čišćenje područja.

Konzervatorski nadzor nad radovima sprovodiće Zavod za arheološki nadzor, a nad arhitektonskim istraživanjima koja se moraju obaviti Zavičajni muzej "Ras" iz Novog Pazara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track