Počela sednica o rebalansu budžeta

Drugi dan

Počela sednica o rebalansu budžeta

Društvo -
Na početku sednice poslanici postavljaju pitanja predstavnicima Vlade Srbije

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas nešto posle 11 raspravu o predlogu rebalansa budžeta, kojim je predviđen ukupni deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).Na početku sednice poslanici postavljaju pitanja predstavnicima Vlade Srbije. Poslanici su sinoć završili dvodnevnu debatu o setu zakona koji treba da omoguće fiskalnu konsolidaciju, pomognu u smanjenju budžetskog deficita i javnog duga države, kao i da omoguće bolje uslove poslovanja.Predlogom rebalansa budžeta Srbije za 2012. godinu planirani su prihodi od 829,6 milijardi dinara, a rashodi na 1.033 milijardi dinara.

LSV: Predlog o rebalansu protivustavan

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine zatražili su danas od vlade da iz skupštinske procedure povuče Predlog o zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, zato što je, kako tvrde, u suprotnosti sa Ustavom Srbije.

Iz LSV upozoravaju da će, ukoliko vlada ne povuče predlog zakona, od Ustavnog suda Srbije tražiti ocenu njegove ustavnosti i zakonitosti, navodi se u saopštenju LSV.

LSV podseća da svake godine prilikom usvajanja budžeta postoje različita tumačenja o tome da li je ili nije ispoštovana ustavna odredba koja propisuje da budžet AP Vojvodine iznosi sedam odsto republičkog budžeta."Ukoliko bi Narodna skupština usvojila predloženi zakon, to bi značilo da Vojvodina ubuduće nikada ne bi dobijala propisanih sedam odsto, jer ovaj zakon normativno propisuje da je taj iznos manji", upozoravaju iz LSV.

Naime, u predlogu tog zakona stoji da se rashodi koji obuhvataju određeni procenat budžeta, što je slučaj sa budžetom AP Vojvodine, računaju tako što se kao osnovica uzimaju poreski prihodi."Međutim, Ustav jasno kaže da je budžet AP Vojvodine sedam odsto budžeta Republike Srbije, a ne sedam odsto poreskih prihoda. Poreski prihodi nisu budžet i ovaj zakon je zbog toga apsolutno u suprotnosti sa odredbama Ustava Republike Srbije", navodi se u saopštenju.

LSV smatra da "ne stoji ni teza da Ustav propisuje samo iznos budžeta Vojvodine, bez obaveze Republike Srbije da ta sredstva obezbedi, zbog toga što bi takva teza bila tačna samo ukoliko bi Vojvodina imala izvorne prihode".Prema njihovom mišljenju, sve dok Republika Srbija ne bude Vojvodini dala pravo na izvorne prihode, ona je dužna da obezbedi propisanih sedam procenata.

"Ovakvim predlogom zakona Vlada Srbije pokazuje da ne mari za Ustav, pa će, ukoliko zakon bude usvojen u parlamentu, to predstavljati jasno kršenje ustavnih prava AP Vojvodine", zaključuje se u saopštenju LSV, prenosi Tanjug.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track