Lažna dojava o bombi tokom izjava Nikolića i Dačića
Foto: Tanjug

Nešto posle 10 u Nemanjinoj

Lažna dojava o bombi tokom izjava Nikolića i Dačića

Politika -
Državni vrh utvrdio je ključne principe platforme o Kosovu, koje će Vlada Srbije, kao predlog rezolucije, uputiti Skupštini Srbije na usvajanje
1 / 9 Foto: Beta

BEOGRAD - Dojava o podmetnutoj bombi u zgradi Vlade Srbije u 11.30 časova bila je lažna, rečeno je u MUP-u Srbije. Zgradu Vlade Srbije pregledali su pripadnici specijalne policijske jedinica MUP Srbije, nakon čega je utvrđeno, kako je rečeno, da je anonimna dojava o podmetnutoj bombi bila lažna.

U to vreme u pres sali Vlade Srbije bila je u toku zajednička konferencija predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića o platformi i predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji

Naime, Vlada Srbije usvojila je danas Platformu o Kosovu i Metohiji koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić i rezoluciju koju će uputiti skupštini na usvajanje!Platforma polazi se od toga da Srbija ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Vlada Srbije usvojila je danas Platformu o Kosovu i Metohiji koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić i rezoluciju koju će uputiti skupštini na usvajanje. Tekst Platforme za političke razgovore sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini neće biti objavljen jer to nije uobičajeno, a rezolucija govori o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama. Mi ćemo nastaviti tehnički dijalog već sledeće nedelje, biće poštovani svi do sada dogovoreni sporazumi, a svi naredni će biti postizani na osnovu rezolucije", kazao je premijer Srbije Ivica Dačić novinarima i istakao da je na sednici postignuto puno državno jedinstvo kada je reč o tom "značajnom dokumentu i suštinskom nacionalnom pitanju".

Rezolucija, kako je istakao Dačić, polazi od toga da Srbija ne priznaje i neće priznati jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova, a cilj pregovora je da srpska zajednica bude u mogućnosti da jača, raste i živi u sigurnosti, uz isticanje njihove posebnosti u odnosu na centralu vlast.

"Srbija je barem danas na sednici vlade pokazala da iza jednog dokumenta može da stane jednoglasno uz sva ograničenja i bojazan koje neko ima kada razgovara o Kosovu i Metohiji i u svako nadanje budući da je proteklo mnogo vremena i da je ono što danas radimo minimum u odnosu na ono što smo mogli da dobijemo pre nekoliko godina i maksimum onoga što bismo mogli da dodbijemo kroz nekoliko godina", rekao je Nikolić. Predsednik Srbije je dodao da sada ostaje da se Skupština Srbije izjasni o tom dokumentu i da se nada da će poslanici shvatiti važnost momenta i svoju odgovornost jer se radi o predlogu rezolucije koji nije običan zakon oko kojeg se nadgornjava i stiču politički poeni. Nikolić je proučio da je uz vladu i da se nijednog trenutka neće skloniti iz procesa rešavanja kosovskog pitanja"Želim da pomognem vladi i šta god da im treba mogu da mi se obrate jer sam danas bio na sednici vlade koja zaslužuje da joj se pomogne", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije izjavio je da on i Vlada Srbije na Kosovo i Metohiju gledaju isključivo u okviru Ustava i najavio donošenje posebnog zakona o Kosovu i Metohiji. "Ja Kosovo i Metohiju ne vidim kao nezavisnu državu, Vlada Srbije ga ne vidi kao nezavisnu državu, ni današnja opozicija, tako da o tome u celoj Srbiji nema dileme", poručio je Nikolić. Na pitanje da li je zadovoljan budući da su iz platforme izbačena dva navoda koja se tiču pregovora sa Prištinom, Nikolić je rekao da je dogovor bio da on uputi inicijalni akt koji bi zatim prošao "različite filtere".Nikolić je dodao da izmena ima ali da je suština ostala potpuno ista."Ima ublažavanja ivice, da tako kažem, i uklonjeni su delovi koji su mogli da budu tumačeni kao prestanak pregovora. Takve sumnje su morale da budu otklonjene", kazao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da je Srbija danas pokazala da može jednoglasno da stane iza jednog dokumenta i izrazio očekivanje da će i opozicija u Skupštini Srbije podržati vladu da sprovodi rezoluciju o Kosovu koja je, kako je naveo, jedino moguća.

Dačić: Zahtev za sednicu skupštine biće danas upućenPremijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će danas biti upućen zahtev za održavanje sednice parlamanta na čijem dnevnom redu će biti predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji o kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne u subotu. "Zahtev za održavanje sednice danas će biti upućen skupštini i ona se može očekivati do kraja nedelje, najveroatnije u subotu", rekao je Dačić.Prema njegovim rečima, važno je to što je postignuto jedinstvo svih stranaka vladajuće koaliciije o tim dokumentima. "Nadam se da će i druge stranke videti predlog rezolucije koja uvažava činjenicu odbrane državnih i nacionalnih interesa, ali i nephodnost nastavka evropskih integracija zemlje", rekao je Dačić.U parlamentu je potvrđeno da će sednica Skupštine Srbije biti održana u subotu u 10 sati.

Podsetimo , kako su ranije mediji objavili, Vlada bi trebalo da usvoji dva teksta - rezoluciju, koja je obavezujući dokument i o kojoj će se izjašnjavati i poslanici, i drugi obavezujući dokument za koji i dalje nije izvesno da li će biti definisan kao platforma, uredba ili zaključak.Taj dokument sadržaće jasne instrumente za nastavak dijaloga, a kako su preneli beogradski mediji biće obavezujući za pregovarača - premijera Dačića.Rezolucija se sastoji od pet tačaka - da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen i da svaki pomak u dijalogu mora da prati i napredak Srbije na putu evrointegracija, zatim rešavanje statusa severa pokrajine, kao i posebne garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.Nadležni u Vladi su u ponedeljak uveče dobili nacrt rezolucije pripremljen u Kabinetu predsednika, ali je trebalo vremena da se usaglase stavovi, između ostalog i o tome hoće li biti direktnog pozivanja na platformu, ili će se izbeći formalno pominjanje tog pojma, kao i da li će dokument sadržati deo sa obrazloženjima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track