Počelo proleće, Beograd najtopliji
Foto: Kurir

Počelo proleće, Beograd najtopliji

Društvo -
Sunce u Beogradu izašlo je u 5:41, a zaći u 17:51, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta
1 / 4 Foto: Beta

BEOGRAD - U Srbiji je danas u 6:14 zvanično kalendarski počelo proleće.

Sunce u Beogradu izašlo je u 5:41, a zaći u 17:51, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta.

"Na dan prolećne ravnodnevnice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer zemlja poseduje atmosferu koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta", objasnili su u Astronomskom društvu "Ruđer Bošković".

U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela je jesen.

Proleće je jedno od godišnjih doba koje po konvenciji na severnoj Zemljinoj polulopti traje tokom dela marta, celog aprila, maja i dela juna.

Na južnoj Zemljinoj polulopti proleće traje tokom dela septembra, celog oktobra, novembra i dela decembra.

Za prvi dan proleća u Srbiji meteorolozi su najavili sunčano i toplo vreme sa maksimalnom temperaturom koja će se kretati iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine i dostizati oko 20 stepeni.Najtoplije bilo je u Beogradu, gde je u sedam časova izmereno 10 stepeni, a najhladnije u Sjenici gde je temperatura vazduha iznosila minus dva stepena, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.U Sremskoj Mitrovici, u Valjevu i na Crnom Vrhu je bilo devet stepeni, dok je u Požegi izmeren jedan, na Kopaoniku dva, a u Zaječaru tri stepena.

U Kragujevcu je bilo sedam, a u Nišu i u Novom Sadu šest stepeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track