NAJDUŽA SEDNICA GO U ISTORIJI: Đilas dobio podršku, ostaje na čelu DS
Foto: Tanjug

Obračun među demokratama

NAJDUŽA SEDNICA GO U ISTORIJI: Đilas dobio podršku, ostaje na čelu DS

Politika -
Rezultati: 274 članova GO glasalo za Đilasov izveštaj i njegov ostanak na čelu stranke, dok je 127 bilo protiv, a desetoro je bilo uzdržano
1 / 10 Foto: Aleksandar Jovanović

NOVI SAD - Glavni odbor Demokratske stranke prihvatio je izveštaj o radu koji je podneo predsednik stranke Dragan Đilas. Za izvešaj su glasala 274 člana GO, protiv je bilo 127, a uzdržnih 10. Glasanje o izveštaju šefa demokrata na sednici GO, počelo je pre ponoći, a članovi GO su se izjašnjavali prozivkom. Za su između ostalih glasali Dragoljub Mićunović, Vida Ognjenović, Dragan Šutanovac, Gordana Čomić, a protiv Boris Tadić, Jelena Trivan, kao i bivši ministri Slobodan Milosavljević i Snežana Malović

Posle skoro dvanaest sati rada, članovi GO odlučili su da Đilas ostane predsednik stranke do završetka lokalnih izbora u Beogradu. Ukoliko ti rezultati ne budu zadovoljavajući, sam Đilas je predložio da se održi vanredna skupština stranke na kojoj će demokrate birati novo rukovodstvo.

Đilas je novinarima po završetku maratonske sednice Glavnog odbora u Novom Sadu rekao da je sednica pokazala da u DS svako može slobodno da iznese svoj stav, da ne mora da se složi sa mišljenjem predsednika stranke, ali da je većina ta koja donosi odluke i potvrđuje ispravnost politike ili menja pogrešnu.

On je dodao da je dobio dvotrećinsku većinu za ono što je radio, a da će kritike koje je čuo da mu pomognu da ubuduće bolje radi.

"Bilo bi strašno imati stranku u kojoj 99 odsto glasa za vas, to podseća na neko vreme koje je daleko iza nas. Ovo što se danas desilo je demokratija", rekao je Đilas, odgovarajući na pitanje kako komenatarise to što nije imao potpunu većinu u Glavnom odboru.

Tadić je rekao da Đilas ima njegovu podršku, ali da bi mu odmogao kad bi u rekao da dobro vodi stranku.

"Ima on moju podršku za sve što radi, samo je problem u tome što ne radi dobro“, rekao je Tadić i najavio da će pomoći Đilasu u kampanji u Beogradu.

Tok sednice GO

00:35 Objavljeni su rezultati: 274 članova GO glasalo za Đilasov izveštaj i njegov ostanak na čelu stranke, dok je 127 bilo protiv. Desetoro je bilo uzdržano...

23:45 Glasanje je počelo. Bojan Pajtić proziva članove GO. Po završetku glasanja, najavljeno je da će se novinarima obratiti zamenik predsednika stranke Bojan Pajtić i predsednik političkog saveta Dragoljub Mićunović.

23:30 Đilas je u završnoj reči naveo da je ponosan na današnju raspravu i dodao da će se povući s mesta predsednika partije ako ne bude izglasan njegov izveštaj. "Voleo bih da mi date poverenje i da zajedništvom sprovedemo politku stranke u kampanji za beogradske izbore"

23:20 Posle Borisa Tadića članovima GO se obratio Dragan Đilas rečima da je ponosan što je na čelu DS, te da nije počistio one koji su bili protiv njega jer je hteo da da primer drugima, da tako nešto nije obavezno u politici. Očekuje se početak glasanja. Đilas predlaže da se o izveštaju glasa pojedinačno.

22:50 Boris Tadić je poručio Đilasu da "ne gura" da bude predsednik DS i nosilac liste jer je to već bio. "Ne umeš Dragane da vodiš stranku, rezultat se meri, politika je brutalna stvar. Dragane Đilase ti nemaš poltiku, što znači da ni stranka nema poltiku. Moj predlog je da se povučeš, jer bi to bilo korisno i fer. Kažem ti da to učiniš na vreme da ne propadneš na izborima",

22:00 Dragan Đilas najavio još deset govornika, Tadićevu repliku, svoj izveštaj, pa glasanje-prozivkom oko 23 časa. Da bi Dragan Đilas dobio podršku, za njegov izveštaj treba da glasa najmanje 221 član. Očekuje se da za izveštaj i politiku koju vodi Dragan Đilas glasa 276 članova GO.

21:00 Prema nezvaničnim informacijama sa margina sednice, očekuje se da Đilasov izveštaj podrži većina članova GO. Po završetku sednice, Tadić je najavio da će dati izjavu novinarima, a ranije je rečeno da će se medijima obratiti i neko iz Predsedništva stranke.

20:30 Narodni poslanik Srđan Milivojević, je otvoreno rekao da neće podržati izveštaj Dragana Đilasa.

"Danas je hrabrost reći svoj stav. Nisam zadovoljan rezultatima koje ima Demokratska stranka", konstatovao je Milivojević.

19:15 Janko Veselinović, zamenik šefa poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije, i Goran Bogdanović, bivši ministar za Kosovo i Metohiju, pozvali su članove GO da večeras razreše dilemu i ne glasaju za Đilasov izveštaj.

18:35 Sednica GO DS ulazi u 6. sat. Ovo je najduža sednica Glavnog odbora demokrata u istoriji stranke. Očekuje se obraćanje još 35 članova odbora.

17:01 U toku je obraćanje Borka Stefanovića posle koga će govoriti Goran Ješić.

16:54 Prisutnima se obratio i Miki Rakić, potpredsednik DS koji je rekao da su mnogi danas govorili ali da ništa nije rekao i predložio.

"Niko osim Mićunovića ništa nije predložio. I ako neko misli da može Krkobabić da ga spase u Beogradu isto je kao što neko misli da može Pastor da te spase u Vojvodini. E pa ne može ni Pastor ni Krkobabić", rekao je Rakić.

On je rekao da nikada nije nudio DS Vučiću već da je tražio pragmatično rešenje.

15:30 Šutanovac je kritikovao i Tadića i Đilasa ali je potvrdio da će i pored svih primedbi koje ima na rukovodstvo stranke glasati za Đilasov izveštaj.

"Borise nisi hteo da rušiš Đilasa u maju prošle godine, a sada pred izbore hoćeš. To nije u interesu stranke", poručio je Šutanovac.

15:24 "Sami sebe razdiremo svih proteklih meseci. Suština je imamo li mi ljude za promene i koji su to naši ljudi", upitao je Dragan Šutanovac.

15:13 U toku obraćanje Dragana Šutanovca.

14:28 Bojan Pajtić pozvao na jedinstvo stranke i rekao da "ko sad želi da se stranka opredeljuje želi zapravo što gori rezultat stranke da bi to iskoristio u lične svrhe".

14:13 "Ko glasa za Đilasa glasa za loš izveštaj", rekao je Tadić obraćajući se članovima GO. On je rekao da ako Đilas ostane na čelu stranke da će u roku od tri do šest meseci pasti i Vlada Vojvodine. Tadić je ocenio da je današnja sednica GO veoma važna jer treba da se glasa o budućnosti stranke.

"Ako je popularnost stranke na nivou od 10 odsto, onda treba da se zapitamo kakva nam je budućnost", poručio je Tadić i dodao:

"Sve sam vas držao ispod pazuha", rekao je Tadić što je izazvalo burne reakcije u sali.

On je rekao da se zbog svoje finansijske situacije preselio i da sada živi "na selu".

14:11 "Nahuškali ste portparola (Aleksandru Jerkov) da me napada u medijima", rekao je Tadić.

14:04 Boris Tadić je rekao da bi voleo da jednog dana uporede račune ko je šta uradio.

"Ovo je trka za parama, za moći za uticaj a ne za DS", rekao je Tadić i dodao:

"Gospodo delegati vi ćete davanjem podrške za izveštaj se opredeliti da li ste za Đilasa ili mene. I dali Đilas ili ja imam kapacitet da stranka krene u izbornu trku.

13:50 Boris Tadić napao Đilasa i Borka Stefanovića da ne može da se preti onima koji nisu za izveštaj. "To nije demokratija", rekao je Tadić.

"I pre prošlih izbora sam rekao da Dragan Đilas nema kapacitet da vodi DS. Nemam ništa lično protiv tebe ali to sam mislio i kad si izabran i sada", rekao je Tadić obraćajući se Đilasu.

Tadić je potom napao i Bojana Pajtića da preti otpuštanjem u pokrajinskoj vladi ako se ne glasa za predlog.

13:30 Počelo obraćanje počasnog predsednika DS Borisa Tadića.

13:27 Mićunović je tokom govora rekao da je glad za vlašću zbog privilegija loša i da moraju da budu jedinstveni. On je pozvao na jedinstvo do marta i do izbora a da se onda sazove izborna skupština.

13:15 Prvi će se, posle Đilasa, članovima GO obratiti Dragoljub Mićunović pa potom počasni predsednik DS Boris Tadić.

13:02 Znam šta sam radio 14 meseci. Znam da sam pravio greške. A vi koji drugačije mislite imaćete svoju priliku na zatvorenoj sednici, poručio je Đilas.

12:56 Nije DS samo vi koji sedite ovde već stotine hiljada onih koji glasaju za nas, rekao je Đilas obraćajući se članovima Glavnog odbora.

12:47 Nemojte da se lažemo, mnogo toga smo uradili ali državu nismo napravili, izjavio Đilas

12:41. Neke stvari nismo pre godinu dana pričali a možda je trebalo. Ovo nije obična stranka a nije ni obična sednica GO. Moramo da se izjasnimo kakvu stranku želčimo. DS mora da bude lider ili u državi ili u opoziciji, ništa manje i ništa više, rekao je Dragan Đilas.

12:40 Dragan Đilas počeo obraćanje članovima GO stranke.

Počasni predsednik DS Boris Tadić ušao je u salu 20 minuta ranije pre početka sednice Glavnog odbora stranke. Kada su članovi GO počeli da ulaze on je ustao i krenuo redom da se sa svima pozdravlja, pa čak i sa novinarima.

Prisutni su svi članovi Glavnog odbora što je izazvalo gromoglasni aplauz z sali. Prvi deo sednice biće otvoren za javnost gde će biti pročitan izveštaj o radu dok će drugi deo biti zatvoren za javnost.

Članovi Glavnog odbora DS su uoči zasedanja dobijali sms poruke u kojima su ih dve suprostavljene strane pozivale da ih podrže. U porukama jedna strana poziva da Glavni odbor DS ne usvoji izveštaj predsednika stranke Dragana Đilasa o radu dok druga poziva na podršku Đilasu i upozorava da ne treba voditi unutarstranačke bitke u predizborno vreme.

Na toj sednici raspravljaće se o radu stranke a biće imenovani i članovi Izbornog štaba za lokalne, beogradske, a i za moguće prevremene poslaničke izbora.Sednica GO će se održati u kongresnom centru "Master" Novosadskog sajma.

Pojedini odbori najavili su da će njihovi predstavnici u GO zatražiti smenjivanje predsednika DS Dragana Đilasa. DS ima 160 odbora, ali je funkcionalno 130, i svi imaju predstavnike uGlavnom odboru, koji ima oko 450 članova.

Da bi Đilasu na sednici GO bilo uskraćeno poverenje, za to mora da glasa većina članova tog tela.

Portparolka stranke Aleksandra Jerkov izjavila je ranije da će GO u subotu odlučiti da li će DS svrstati na "rezervnu klubu Aleksandra Vučića za neku buduću koaliciju" ili će potvrditi politiku opozicione partije.

Lider DS Dragan Đilas, kazao je da je uveren da će njegova politika dobiti podršku i poručio da će posle toga svi morati da poštuju donete odluke ili da potraže drugu stranku.

"Siguran sam da posle tog 18. januara više nema tolerisanja, da oni koji ne predstavljaju većinu i oni koji nemaju podršku za svoje stavove, te stvavove javno iznose i zbunjuju gradjane u zemlji.

Tamo glasamo, donosimo odluke i svi koji žele da ostanu u DS-u te odluke moraju da sprovode, oni koji ne žele oni treba da potraže mesto u nekoj drugoj stranci ili bar da ćute", poručio je tada Đilas.

Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je u petak da je spreman da ponovo stane na čelo stranke i da očekuje da Glavni odbor na današnjoj sednici iskaže nepoverenje aktuelnom predsedniku Đilasu.

"Spreman sam da obavljam dužnost predsednika Demokratske stranke akome kandiduju", rekao je Tadić i negirao da se zalagao za koaliciju DS i Srpske napredne stranke.

Tadić je u intervjuu Radio-televiziji Srbije rekao da je skoro 60 stranačkih odbora i 1.500 članova pokrenulo inicijativu za smenjivanje Đilasa zbog loših izbornih rezultata i da je on (Tadić) spreman da stane uz njih, ako ga kandiduju za novog predsednika DS.

U slučaju da Glavni odbor DS na današnjoj sednici ne prihvati izveštaj Đilasa o radu u protekla tri meseca, pokreće se procedura izbora novog rukovodstva, rekao je Tadić. Na konstataciju da on očekuje da Glavni odbor DS ne usvoji Djilasov izveštaj, Tadić je odgovorio: "Tako je!".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track