Počeo sastanak: Albanci razmatraju uklanjanje spomenika

Bujanovac

Počeo sastanak: Albanci razmatraju uklanjanje spomenika

Politika -
Sastankom predsedava direktor Koordinacionog tela Zoran Stanković, a prisustvuju predsednici Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi, Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, Demokratske unije doline Skender Destani, Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju, Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju i Demokratske partije Nagip Arifi

BUJANOVAC - U Kancelariji Misije OEBS-a u Bujanovcu počeo je večeras sastanak predstavnika Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu i lidera albanskih političkih partija sa juga Srbije na kome će biti reći o sudbini spomenika poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) u Preševu.

Sastankom, koji je zatvoren za javnost, predsedava direktor Koordinacionog tela Zoran Stanković, a prisustvuju predsednici Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi, Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, Demokratske unije doline Skender Destani, Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju, Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju i Demokratske partije Nagip Arifi.

Sastanku prisustvuju i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri, predsednik Udruženja veterana OVPRM Ramadan Ismaili i predsednik bujanovačkog ogranka Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi.

Na centralnom gradskom trgu u Preševu, 16. novembra 2012. godine, podignut je spomenik poginulim pripadnicima OVPMB.

Inicijativu za izgradnju spomenika dalo je Udruženje veterana OVPMB, njegova izgradnja lokalnu samoupravu i Udruženje koštala je tri miliona dinara, a otkrivanje je održano povodom obeležavanja stote godišnjice od osnivanja države Albanije.

Nekoliko dana po otkrivanju, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je "postavljanje spomen-ploče pripadnicima nekadašnje Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, u centru Preševa, provokaciju na koju država mora da reaguje".

Dačić je potom izjavio da će država taj spomenik srušiti do 17. januara, odnosno do naredne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu, ukoliko to do tada ne budu uradili oni koji su ga postavili.

Premijer Srbije izjavio je danas da rešenje o uklanjanju spomenika u centru Preševa treba da se nađe dijalogom kako bi se izbegao sukob i dodao da niko ne želi da se zaoštrava situacija u Preševu i da su svi svesni težine međunacionalnih odnosa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track