Novi srpski premijer da vodi dijalog s Prištinom

Sastanak Nikolić-Eštonova

Novi srpski premijer da vodi dijalog s Prištinom

Politika -
Predsednik Srbije je naglasio da nikad neće priznati Kosovo

BRISEL - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton da smatra da bi beogradski tim u budućem dijalogu Beograda i Prištine trebalo da predvodi novi premijer Srbije.

"Preneo sam gospođi Ešton svoju ideju da predsednik vlade Srbije od sada vodi pregovore, dogovore, razgovore, pošto je ostalo malo toga o čemu treba da se dogovorimo, ali veoma važnog", rekao je predsednik Srbije.

On nije rekao kakav je stav Eštonove o tome.

Prema Nikolićevim rečima, ono što je dogovoreno u dijalogu često se različito tumači u Beogradu, Prištini i u Briselu, pa je zamolio Eštonovu da konačno bude upoznat sa implementacijom dogovora.

"Kad državni činovnici razgovaraju, nemaju nikakvu odgovornost i različito tumače dogovore od svojih sagovornika", obrazložio je.

U izjavi novinarima posle susreta sa šeficom evropske diplomatije, koji je po njegovim rečima trajao duže nego što je planirano, Nikolić je rekao da misli da ju je u iskrenom razgovoru ubedio da za Srbiju nema bolje budućnosti od Evropske unije.

"Mislim da sam je uverio da uopšte ne razmisljam o tome da postoji negde neka bolja budućnost za Srbiju i Srbe van članstva u EU", rekao je Nikolić novinarima nakon izlaska iz zgrade Evropske komisije i dodao da će Srbija učiniti sve što je potrebno da eventualno krajem godine dobije preporuku za pregovore o pridruživanju.

Prema njegovom mišljenju, razgovor sa Ešton bio je "vrlo koristan i uspešan".

"Razgovarali smo o prošlosti, sadašnjosti, a najviše o budućnost", rekao je Nikolić.

Kad je reč o Kosovu, Nikolić je rekao da je dogovorena intenzivna saradnja kako bi se obezbedio mir i bezbednostr za sve građane, a posebno na severu.

“Treba da se spreči jednostrana akcija sa bilo koje strane koja bi ugrozila mir i bezbednost”, rekao je Nikolić. On je rekao da je ukazao svojoj sagovornici da bi EU trebalo da obrati više pažnje na težak život građana Srbije i veliku nezaposlenost.

“Ako nam EU ne pomogne da počnemo da radimo, mi možda nikada nećemo dostići standarde potrebne da bi Srbija bila u EU”, upozorio je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da ga je sagovornica ubedila da iskreno želi da vidi Srbiju i sve ostale balkanske zemlje u EU. On je rekao da mu sada ostaje da političare ubedi da što pre formiraju vladu kako se ne bi gubilo dragoceno vreme.

“Ono što smo juče mogli da uradimo možda nećemo moći danas, a ono što možemo danas možda nećemo moći sutra”, upozorio je Nikolić.

Predsednik je obraćanje novinarima je završio rečima da Srbija nikada neće priznati Kosovo.

Nikolić je sastankom sa Ketrin Ešton započeo seriju susreta u Briselu, koju nastavlja razgovorom sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem i predsednikom Komisije Žose Manuel Barozom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track