Počinje izvlačenje olupine broda Kosta Konkordija

Italijanske vlasti dale zeleno svetlo

Počinje izvlačenje olupine broda Kosta Konkordija

Planeta -
Operacija vađenja olupine, za koju je navedeno da je najveća takve vrste u istoriji, trebalo bi da počne u ponedeljak u zoru

RIM - Italijanske vlasti dale su zeleno svetlo za početak vađenja potonulog broda "Kosta Konkordija", koji se prevrunuo pre 20 meseci kod obale Toskane u Tirenskom moru nadomak ostrva Đijo.

Operacija vađenja olupine, za koju je navedeno da je najveća takve vrste u istoriji, trebalo bi da počne u ponedeljak u zoru.

Nameru inženjera da proletos izvuku brod težak 115.000 tona i dugačak oko 290 metara osujetilo je loše vreme praćeno olujnim vetrovima, pa će oni uz pomoć teške mehanizacije posao započeti sutra, a prema informacijama iz italijanske Civilne zaštite, "plan B ne postoji".

U brodolomu koji se dogodio kada se plovilo vredno 450 miliona evra nasukalo na podvodne stene poginula su 32 od ukupno 4.200 putnika, a kapetan Frančesko Sketino uhapšen je posle udesa zbog optužbe za višestruko ubistvo iz nehata.On je posle brodoloma postao svetski poznat antiheroj, jer je napustio olupinu na kojoj se nalazilo još oko 300 putnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track