Dačić: Kosovo treba podeliti

Mandatar ima rešenje

Dačić: Kosovo treba podeliti

Politika -
Lider SPS tvrdi da je najbolja opcija razgraničenje KiM, te da sve postignuto u dogovoru s Prištinom treba primenjivati

BEOGRAD - Kraj kosovskog problema?Mandatar za sastav vlade Ivica Dačić kaže da je podela Kosova jedno od najboljih mogućih rešenja.

U intervjuu za Dojče vele on je naveo da je sad pitanje koliko je ova tema aktuelna za međunarodnu zajednicu i Albance.- Moraće da se završe pitanja koja su u decembru pominjana u vezi s Kosovom - ukazao je Dačić i dodao da je neophodno da se odnosi urede tako da ne naruše naš evropski put, a da se Srbija ne dovede u situaciju da svojim delima priznaje nezavisni status Kosova i Metohije.

To se, kako je rekao, odnosi na primenu postignutih sporazuma, razgovore o struji i telekomunikacijama, delovanje Euleksa, Kfora i drugih institucija na celoj teritoriji, ali i na započinjanje političkog dijaloga.Dačić je naveo i da se ne plaši izazova, da je spreman da vodi Srbiju ka EU, i da poboljša komunikaciju s Prištinom. On je naglasio da je prethodna vlada sve vreme bila u senci ključnih političkih odnosa u DS.

- Tadić je bio i predsednik i premijer, a tako je bilo i u vreme Slobodana Miloševića, kad su tadašnji premijer Mirko Marjanović i ostali bili u njegovoj senci - rekao je Dačić.Nova vlada, kako je kazao, nije možda prva na čije formiranje nije uticao niko iz inostranstva, ali je jedna od malobrojnih.- I kad smo pitali da li ima problema da idemo sa jednima ili drugima, ovog puta se nisu opredeljivali za DS i Tadića - kazao je Dačić.On je dodao da kod predsednika Nikolića čak dolaze neki ambasadori da se žale na Dačićevu politiku.

Što si se sad rukovao?!Dačić je bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića prozvao zbog rukovanja s Hašimom Tačijem.

- Ako je već hteo da ispadne hrabar, to je trebalo da uradi kao predsednik, a ne sad kad više nije na funkciji. Što nisi skupio hrabrost i to uradio kao predsednik?! Jer tada bi imalo nekakvog efekta. Sada nema, osim efekta pogubnog po njega u biračkom telu Srbije - odbrusio je Dačić.Toma je evrofanatikDačić je rekao da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u očima Evropljana veći evrofanatik nego neki drugi političari.- Nikolić i Vučić su imali dobru pripremu u međunarodnoj javnosti za pobedu na izborima. Verovatno im je u tome pomagao i Tadić i zato sad ne treba da se žali - kaže Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track