PODELILA JAVNOST SAD: Optužena za organizovanje ubistva svog silovatelja

Silovana, pa uhapšena zbog ubistva manijaka

PODELILA JAVNOST SAD: Optužena za organizovanje ubistva svog silovatelja

Planeta -
Tužilaštvo tvrdi da je Norma Patriša Esparza (39) organizovala otmicu, prebijanje i ubistvo Gonzala Ramireza

LOS ANĐELES - Pravda na videlo.Amerikanka Norma Patriša Esparza (39), profesorka psihologije na švajcarskom univerzitetu Vebster, uhapšena je u Kaliforniji pod sumnjom da je pre 18 godina organizovala ubistvo Gonzala Ramireza, koji ju je silovao kad je studirala.UbistvoEsparza je s mužem Horheom Mansilasom i četvorogodišnjom ćerkom živela i radila u Francuskoj, a uhapšena je pod optužbom za ubistvo prošle godine, kad je u SAD došla zbog akademskog sastanka. Tada je oslobođena uz kauciju od 300.000 dolara, ali ponovo je završila iza rešetaka kad je odbila nagodbu kojom se tražilo da prizna manje teško krivično delo - ubistvo bez predumišljaja. Tužilaštvo sada tvrdi i optužuje Normu da je organizovala otmicu, prebijanje, kao i ubistvo Ramireza, koji je ubijen satarom 1995.

Prikrivala zločin- Prvo što mi je supruga rekla nakon što su joj stavili lisice je da pazim na našu ćerku, da se pobrinem za nju i zaštitim je od ovog bolnog iskustva - rekao je Mansilas.Prema 18 godina staroj optužnici, dok je bila na drugoj godini studija, Esparza je upoznala Ramireza (25) u noćnom klubu u Santa Ani. Sledećeg dana ponudio joj je da je kolima vrati u Pomonu, nadomak Los Anđelesa, gde je studirala. Kad su ušli u njenu sobu u univerzitetskom kampu, Ramirez ju je brutalno silovao.Uzrujana devojka nije zlostavljanje prijavila policiji, a o tome što se desilo obavestila je samo svog tadašnjeg momka Đanija Entonija Vana (44). Razbesneli mladić je sa još troje prijatelja - Šenonom Rejom Grisom (42), Dajanom Tran (45) i njenim bivšim mužem Kodijem - nekoliko nedelja nakon silovanja pronašao Ramireza u jednom baru, pratio ga, a zatim napao. Četvorka je svojim kolima udarala u njegova, a zatim su ga oteli, prebili, isekli satarom i njegove ostatke bacili pored puta.Norma, koja je tada imala samo 18 godina, svega nekoliko dana kasnije udala se za Vana, a policiji je rekla da je konstantno živela u strahu od njega i ostalih članova grupe. Ubice su verovale da će Esparzu brak sprečiti da svedoči protiv muža, od koga se razvela 2004.Esparza kaže da ju je i otac silovao kad je bila dete i da je živela u strahu.- Sve što sam znala, bilo je da želim da preživim. Sve što sam znala, bilo je da su ti ljudi opasni i da moram da ćutim i čekam kako bih preživela. Traže da priznam krivicu za nešto za šta i sami znaju da nisam odgovorna - rekla je ona.

Ubice...  Đani Entoni Van, Šenon Rej Gris, Dajana Tran i Kodi Tran
Ubice... Đani Entoni Van, Šenon Rej Gris, Dajana Tran i Kodi Tran

Hronologija /Šta se dešavalo/- U martu 1995. Norma Patriša Esparza upoznala je Gonzala Ramireza (25) u noćnom klubu.- Sledećeg dana Ramirez je silovao devojku.- Esparza ne odlazi u policiju, već se žali svom dečku Đaniju Entoniju Vanu (44).- 6. aprila 1995. Van zajedno s troje prijatelja brutalno ubija silovatelja Ramireza.- 1996. Norma uhapšena zbog sumnje u umešanost u ubistvo Gonzala, ali protiv nje nije podignuta optužnica.- 2004. Esparza se razvodi od Đanija, od koga se sve vreme plaši.- 2012. Kodi Tran je ubijen u akciji policije tokom pokušaja hapšenja.- U oktobru iste godine Norma Patriša je po drugi put uhapšena, ali je puštena uz kauciju od 300.000 dolara.- Esparza još odbija optužbe ubistva, a sad joj se sudi i za organizovanje kidnapovanja i kasapljenje silovatelja.

Različita reagovanjaHEROJ ILI ZLOČINACAmerička javnost je podeljena povodom optužbi kojom se Norma Patriša Esparza (39) tereti da je ubila svog silovatelja Gonzala Ramireza. Neki smatraju da je suđenje opravdano, dok su drugi šokirani i zgroženi time što se žrtvi silovanja sudi kao zločincu.- Optužba je u ovom slučaju za ubistvo pod posebnim okolnostima - rekla je zastupnica tužioca Fara Emami.

http://www.youtube.com/watch?v=QeD4SAHbT-U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track