PODGORICA: Bivši pripadnici VJ nisu krivi za ubistvo izbeglica!
Foto: Kurir

Oslobođeni krivice

PODGORICA: Bivši pripadnici VJ nisu krivi za ubistvo izbeglica!

Crna Hronika -
Tokom skoro petogodišnjeg sudskog procesa optuženi su se prvo teretili za smrt 23 osobe, ali je taj broj smanjen na 15 lica albanske nacionalnosti, jer je utvrđeno da je kod osam osoba smrt nastupila ranije

PODGORICA - Viši sud u Bijelom Polju oslobodio je danas osam pripadnika nekadašnje Vojske Jugoslavije (VJ), koji su bili optuženi za ubistvo 15 albanskih izbeglica sa Kosova u selu Kaluđeraski laz, kod Rožaja, u aprilu 1999. godine.

Svi oni su, kako je saopšteno, oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Oslobođeni su komandant bataljona VJ potpukovnik Predrag Strugar, kao i bivši vojnici Momčilo Barjaktarović, Petar Labudović, Aco Knežević, Branislav Radić, Miro Bojović, Vladimir Đurašković i Boro Novaković.

Tokom skoro petogodišnjeg sudskog procesa optuženi su se prvo teretili za smrt 23 osobe, ali je taj broj smanjen na 15 lica albanske nacionalnosti, jer je utvrđeno da je kod osam osoba smrt nastupila ranije.

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je 31. jula 2008. godine optužnicu protiv osam pripadnika bivše VJ, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovničtva u Kaluđerskom lazu, kod Rožaja, 1999. godine.

Okrivljenima se stavljalo na teret da su 18. aprila 1999. godine u Kaluđerskom lazu, kršeći pravila međunarodnog prava, nečovečno postupali prema civilnom stanovništvu albanske nacionalnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja