PODIGAO GROBNICU: Kačavenda planira sebe da sahrani kao episkopa

Postavio mermernu ploču za života

PODIGAO GROBNICU: Kačavenda planira sebe da sahrani kao episkopa

Društvo -
Razrešeni episkop zvorničko-tuzlanski postavio mermernu ploču sa svojim imenom i nekadašnjom titulom u porti manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini

BEOGRAD - Obezbedio sebi večnu kuću.Vasilije Kačavenda, razrešeni episkop zvorničko-tuzlanski, sagradio je sebi grobnicu u porti manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini. Svoju večnu kuću Kačavenda je smestio iza zadnjeg dela centralnog hrama ove pravoslavne svetinje.„Bože, spasitelju moj“Na nadgrobnoj mermernoj ploči Kačavenda je kao epitaf dao da se iskleše tekst iz psalma 27.8, koji glasi: „Nemoj odvratiti od mene lica svojega, nemoj u gnevu ostaviti slugu svojega. Budi pomoćnik moj, nemoj me odbiti i nemoj me ostaviti. Bože, spasitelju moj!“Vasilije Kačavenda nije želeo da odgovara na pitanja u vezi s grobnicom.- Što se to vas tiče? Hoćete li i u grob da mi zavirite? Nemojte me više zvati, ne želim s vama da razgovaram - rekao je ljutito Kačavenda.Podsetimo, Sabor SPC u maju je potvrdio odluku Sinoda kojom je Vasilije Kačavenda trajno razrešen dužnosti upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom. I pored seksualnih skandala čiji je bio učesnik, Kačavenda nije raščinjen.On je u miroviniPortparol SPC Radomir Rakić kaže za Kurir da je Kačavenda, pošto nije raščinjen, i dalje episkop u mirovini.- Po ktitorskom pravu, ako je podigao crkvu, a jeste, on ima pravo da bude tu sahranjen. Na ploči može da piše od kada do kada je bio episkop, a ne godina smrti. On može i da promeni svoju volju - kaže Rakić.

Kačavenda: Što se to vas tiče? Hoćete i u grob da mi zavirite?
Kačavenda: Što se to vas tiče? Hoćete i u grob da mi zavirite?

Nema pravo na sahranu u porti!Verski analitičar Mirko Đorđević kaže da se svi episkopi sahranjuju u crkvama svojih episkopija, ali da, s obzirom na to da je razrešen dužnosti episkopa zvorničko-tuzlanskog, Vasilije Kačavenda nema pravo da bude sahranjen u porti manastira Svetog Vasilija Ostroškog.- Uobičajeno je da episkop koji služi na katedri, kad okonča dane života, bude sahranjen u crkvi kao episkop. Pošto Kačavenda više nije episkop, onda on na to nema pravo - kaže Đorđević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track