PODIZANJE PEPELA: Ministarka najavila prijavu protiv TENTA!
Foto: Marina Lopičić

Ekološka katastrofa u Obrenovcu

PODIZANJE PEPELA: Ministarka najavila prijavu protiv TENTA!

Beograd -
Kazna za zagađenje je od 1,5 do tri miliona dinara, a ministarstvo je još u novembru 2012 naložilo TENT-u mere za deponiju pepela, među kojima je i predlog da posadi travu da vetar ne bi dizao pepeo u vazduh, ali to nije učinjeno

BEOGRAD - Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je da će danas biti podneta prijva za privredni prestup protiv Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) zbog zagađenja vazduha u Obrenovcu pepelom.

Ministarka je novinarima posle skupa restruktuiranju EPS, kazala u Beogradu da se stanje u Obrenovcu normalizovalo, ali je Ministarstvo jutros ipak ponovo poslalo inspekciju u kontrolu.

Kazna za zagađenje je od 1,5 do tri miliona dinara. Mihajlović je istakla da njeno ministarstvo ima redovan inspekcijski nadzor i da je još u novembru naložilo TENT-u mere za deponiju pepela, među kojima je i predlog da posadi travu da vetar ne bi dizao pepeo u vazduh, ali to nije učinjeno.

Ministarka je podsetila da je zbog tog višegodisnjeg problema pre nekoliko godina podneta prijava protiv TENT-a koja je brzo odbačena.

Mihajlović je dodala da je problem i to što žitelji seku zaštitnu ogradu i puštaju stoku da pase na deponijama. Deponije pepela se prostire na 400 do 600 hektara i tu se deponuje oko dva miliona tona pepela godišnje. U ponedeljak 24. juna monitoring stanica Obrenovac - Centar izmerila je koncentraciju prašine u vazduhu 28 puta veću od dozvoljene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track