PODVALA: Pajtić i LSV napravili još goru deklaraciju!

Potpredsednik DS ne odustaje od cepanja Srbije

PODVALA: Pajtić i LSV napravili još goru deklaraciju!

Politika -
Umesto da izbace spornu rečenicu, demokrate usvojile amandman LSV u kojem se kaže da je „autonomija izraz volje izražene na Narodnoj skupštini 1945. godine“

NOVI SAD - Obećao da će promeniti tekst deklaracije, ali nije rekao kako!Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine usvojen je juče na sednici Odbora za ustavno-pravni položaj Vojvodine, čime su se stvorili uslovi da se tekst deklaracije nađe na dnevnom redu Skupštine AP Vojvodine 20. maja. Vladajuća koalicija okupljena oko DS glasala je za predlog deklaracije nakon usvajanja pet amandmana SVM i jednog LSV, dok je opozicija odbacila predloženu verziju, ocenivši je „gorom od prvobitnog predloga“.Amandman LSVProšla verzija deklaracije označena je kao separatistička zbog rečenice da je „autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije“. Pajtić je tad obećao da će izbaciti spornu rečenicu, ali je juče preko koalicionih partnera u LSV tekst uneo još goru formulaciju.Ekstremna varijantaPredsednik Saveta za Vojvodinu SNS Igor Mirović objasnio je da je glavni problem u amandmanu LSV, u kojem se kaže da „autonomija predstavlja izraz volje izražene na Narodnoj skupštini iz 1945. godine“.- Ovim amandmanom dobili smo ekstremniju varijantu deklaracije jer se pokušava pokazati kako se autonomija Vojvodine crpi iz jednostranačke, komunističke skupštine. Ta odluka doneta je u vreme komunističkog jednoumlja, dok je u Vojvodini bila vojna uprava s generalom Ivanom Rukavinom na čelu, koja je sprovodila likvidacije nepodobnih Srba i Mađara. To nije Vojvodina, i to ne možemo da prihvatimo - zaključio je Mirović.

Nema secesionizma- U javnosti se spekulisalo da taj akt poseduje secesionističku notu. Ako su Ustav i zakoni Srbije secesionistički, onda je to i predložena deklaracija. Reč je o vapaju za poštovanje Ustava i zakona. Vojvodina jeste i biće u Srbiji, a sva ostala spočitavanja su apsolutne neistine - izjavio je Pajtić.

Za smenu Pajtića 200.000 potpisa- Srpska napredna stranka prikupila je 150.000 potpisa za peticiju kojom se traži povlačenje deklaracije, ostavka Bojana Pajtića i raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora. Pošto su potpise prikupljale i druge stranke, taj broj je veći od 200.000 - rekao je Mirović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track