Poginuo pirotehničar od kasetne bombe

Crni Kopaonik

Poginuo pirotehničar od kasetne bombe

Crna Hronika -
Na mestu gde je kasetna bomba eksplodirala izbio je požar koji u ovom trenutku gase vatrogasci

BEOGRAD - Pirotehničar A.R. (49) radnik beogradske firme "PCI inženjering", koja je na tenderu dobila posao na razminiravanju terena na Kopaoniku poginuo je oko 10.30 časova, kada je eksplodirala zaostala kasetna bomba u blizini vojne baze na Pančićevom vrhu.

"Jutros u 10.25 jedan deminer koji je radio na oko 50 metara od vojnog objekta je detetektovao signal koji je ukazivao da se radi o kasetnoj bombi i krenuo sa njenim otkopavanjem iz zemlje", rekao je direktor Centra za razminiravanje Petar Mihajlović.

On je naveo da je "najverovatnije u toku otkopavanja došlo do detonacije u kojoj je on smrtno stradao", dodavši da je deminer bio civil i da je od posledica detonacije došlo do požara na toj lokaciji.

Radovi na razminiravanju tog terena počeli su u sredu a predstavnici Centra za raziminiravanje su na terenu izvršili pregled opreme i ljudi i obavili njihovo uvođenje u posao.

Svi demineri su upozoreni da se radi o izuzetno rizičnoj lokaciji u blizni ograde vojnog objekata u kome se početkom avgusta desila nesreća u kojoj su stradala dva vojna pirotehničara.

Na mestu gde je kasetna bomba eksplodirala izbio je požar koji u ovom trenutku gase vatrogasci.

Prema rečima načelnika sektora za vanredne situacije za Raški okrug Radoice Kočovića, eksplozija je izazvala požar na površini od 20 ari, u blizini naftnih rezervoara.Na gašenju vatre rade pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice sa Kopaonika, kojima je mogućnost delovanja znatno ograničena zbog opasnosti da usled požara eksplodira još neka od zaostalih kasetnih bombi na ovom području.

Dva helikoptera i avion "berijev" gase požar

Dva helikoptera i ruski avion "berijev" uključili su se na Kopaoniku u gašenje požara koji je izbio na lokaciji na kojoj je od detonacije kasetne bombe stradao deminer.

"Požar se gasi iz vazduha jer vatrogasci, zbog opasnosti od zaostalih kasetnih bombi, ne mogu da uđu na mesto koje je zahvatila vatra", rekao je načelnik sektora za vanredne situacije za Raški okrug Radojica Kočović.

On je rekao da ne može sa sigurnošću da se precizira površina koju je zahvatila vatra jer se posle izbacivanja vode iz vazduha podigao gust dim ali da se pretpostavlja da se radi od 20 do 40 ari.

Kovačović je naveo i da glavnu opasnost predstavlja mogućnost širenja požara .

Još dve-tri detonacije čule su se na Kopaoniku, najverovatnije zbog požara, rekao Radosav Novčić, rukovodilac čuvarske službe u Nacionalnom parku Kopaonik.

U pomoć vatrogascima sa Kopaonika i Raške stigao helikopter iz Niša. Prvi nalet imao je oko 13.30. Preduzeće "Skijališta Srbije" uključilo vodene topove kako bi sprečili da vatra dođe do staze Krčmar, javlja RTS.

Na delu Kopaonika i dalje postoje površine na kojima ima kasetnih bombi zaostalih iz NATO bombardovanja 1999. godine.

Požar ne da do tela nastradalog

15.29- Telo radnika koji je jutros poginuo dok je učestvovao u razminiravanju prostora kod Pančićevog vrha na Kopaoniku još uvek nije izvučeno jer je eksplozija bombe izavala požar na tom području načelnik kruševačke Policijske uprave Miljan Petrović.

"Eksplozija bombe je izazvala požar, koji je nakon preleta helihoptera "zagašen". Još uvek gori suva trava, ali nema opasnosti od proširivanja", rekao je Petrović.

Dodao je da će uviđaj početi nakon što požar bude ugašen kao i da će morati da se radi veoma pažljivo, zbog opasnosti od bombi koje se nalaze na tom terenu.

15.55 - "Uviđajna ekipa - istražni sudija, tužilac i pripadnici kriminalističke policije su stigli na mesto nesreće, ali se zbog požara još uvek ne može prići telu kako bi se izvršio uviđaj", rekao je Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track