Pohapšene ubice srpskih dečaka!

Velika akcija policije na jugu Srbije

Pohapšene ubice srpskih dečaka!

Crna Hronika -
Petorica od osmorice privedenih osumnjičeni da su 2001, kao pripadnici OVPBM oteli, mučili i likvidirali dvojicu tinejdžera čija su tela nađena kod Breznice

BEOGRAD - Monstrumi!Petorica Albanaca uhapšena su juče zbog sumnje da su učestvovali u ratnim zločinima nad srpskim civilima! U akciji, koja je trajala od šest do devet sati, lisice su stavljene na ruke Eljhamiju Salihiju, Mustafi Limaniju, Šerifu Abdiriju, Nediru Sefediniju i Sevdaiju Emurlahiju. Osim njih petorice, uhapšena su još trojica Albanaca: dvojica zbog opiranja pretresu, dok je Bljerim Duraki iz sela Breznica priveden jer je tokom pretresa stana nađen pištolj za koji nije imao dozvolu.

Munjevito

- Kao pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), oni su osumnjičeni da su 2001. godine kidnapovali, zverski mučili i ubili dvojicu srpskih mladića od 18 i 19 godina. Oni ih su odveli u improvizovani logor kod sela Breznica, tamo im batinama bukvalno polomili kosti, a zatim ih likvidirali. Nažalost, dvojica pripadnika OVPBM, koji su bili na čelu ove grupe, još su u bekstvu, i verujemo da se kriju na teritoriji Kosova - kažu u MUP.

Osumnjičeni za ratne zločine uhapšeni su u munjevitoj akciji pripadnika Žandarmerije u selima Veliki Trnovac i i Breznica.

- Pošto su to gotovo stoprocentno albanska sela, hapšenje je bilo „akcija visokog rizika“, što se na kraju pokazalo kao tačno! Tek što smo zaustavili džipove ispred kuće Eljhamija Salihija zvanog Tlapča, koji je bio komandant Vojne policije OVPMB, pred nas je istrčao Ismet Ćazimi, rođeni brat komandanta OVPMB Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao Komandant Leši! Bio je s poznanikom i prvo su počeli da psuju i viču na nas, a zatim je Ćazimi prišao jednom žandarmu i pokušao da ga udari i odgurne. Momak mu je uzvratio istom merom i oborio ga, a zatim su Ćazimi i njegov prijatelj uhapšeni - kaže sagovornik Kurira iz istrage.

Prebačeni u Beograd

Nakon hapšenja, uz pratnju 10 džipova Žandarmerije, petorica osumnjičenih za ubistvo srpskih mladića iz Vranja prebačeni su u prostorije jedinice za istraživanje ratnih zločina MUP Srbije u Beogradu.

Zverskom ubistvu dvojice srpskih mladića u Breznici prisustvovali su brojni svedoci, koji su prepoznali osumnjičene i čiji će iskazi biti jedan od dokaza u ovom postupku.

- MUP je pre dve godine došao u posed ostataka žrtava ratnih zločina s juga Srbije, a postoje i izjave svedoka koji su preživeli mučenja u ilegalnim pritvorskim centrima i zatvorima u Velikom Trnovcu i Breznici - kažu u MUP Srbije.

Oslobodilačka vojska Bujanovca, Preševa i Medveđe počela je da funkcioniše od 26. januara 2000. godine i brojala je oko 3.000 pripadnika.

- Do 31. maja 2001. ova grupa počinila je 720 napada, od kojih 592 na policiju, 73 na vojsku i najmanje 55 oružanih napada na civile. U tim napadima ubijeno je 18 i ranjeno 68 policajaca i vojnika, oteta su četiri policajca, od kojih su trojica ubijena, a jedan oslobođen, kao i dva pripadnika vojske, koji su u ilegalnim zatvorima mučeni a zatim uz posredstvo Kfora oslobođeni. U istom periodu ubijeno je i osam civila, a ranjeno 16, dok su 43 osobe otete - rekao je izvor Kurira.

Priveden i brat Komandanta Lešija

Rođeni brat juče uhapšenog Ismeta Ćazimija Ridvan, komandant OVPBM, poznat je i pod nadimkom Komandant Leši. Ridvan Ćazimi je diplomirao mašinstvo, ali radio je kao krojač i bio vlasnik butika u Bujanovcu. Bio je šef „pregovaračke delegacije OVPBM“ u svim razgovorima sa srpskim vlastima. Učestvovao je u borbama na području Hrvatske i BiH protiv Srba i u redovima OVK. Ubijen je 24. maja 2001. godine iznad sela Veliki Trnovac nadomak Bujanovca, prilikom razmene vatre između združenih snaga bezbednosti i grupe terorista.

Zločine činili i u „gnjilanskoj grupi“

Neki od juče uhapšenih pripadnika OVPBM učestvovali su, kako se sumnja, i u stravičnim zločinima „gnjilanske grupe“, počinjenim u drugoj polovini 1999. „Gnjilanska grupa“ bila je poznata po zverstvima nad srpskim civilima i nealbancima. Žrtve su kidnapovali, silovali i mučili ih tako što su su ih vezivali žicom, kastrirali ih, čupali im nokte, stavljali im plastične kese na glavu i premlaćivali štanglama, a na kraju ubijali. Neke od žrtava ubijane su tako što su „proveravali“ kroz koliko tela može da prođe metak. Među žrtvama su bili deca, bebe, trudnice i stare osobe. Srpska policija je 26. decembra 2008. u Preševu uhapsila deset članova „gnjilanske grupe“ i oni su osuđeni na 101 godinu zatvora.

Iza rešetaka i prevodilac OEBS

Šerif Abdili radi kao prevodilac u Misiji OEBS, a zaposlio se 9. novembra 2001. godine.

- Ako istraga pokaže da je zaista učestvovao u ubistvu srpskih mladića, neće ga sačuvati to što je prevodilac OEBS. Istragu vodi Tužilaštvo za ratne zločine, a mislim da takve osobe ne treba da rade u OEBS jer to nije dobro za kredibilitet te organizacije - rečeno je juče na konferenciji za novinare u Vranju.

Misija OEBS u Beogradu saopštila je da će ta organizacija sarađivati u istrazi.

- Misija će podržati srpske vlasti u istrazi, uz puno poštovanje načela pretpostavke nevinosti. Ovu stvar ćemo ozbiljno shvatiti i posvećeni smo bliskoj saradnji sa srpskim vlastima u vezi s ovim - piše u saopštenju šefa Misije OEBS Dimitriosa Kipreusa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track