Pokolj na premijeri Betmena u Koloradu

Pucnjava u bioskopu

Pokolj na premijeri Betmena u Koloradu

Planeta -
Najmanje 12 mrtvih i 50 ranjenih. Među žrtvama ima i dece. Osumnjičeni Džejms Holms u pritvoru - bio obučen u pancirno odelo i nosio pušku, dva pištolja i nož
1 / 5 Foto: Reuters

DENVER - Najmanje 12 osoba je ubijeno, a 50 ranjeno kada je 25-godišnji Amerikanac Džejms Holms otvorio vatru u jednom bioskopu u gradu Aurora u Koloradu, na premijeri filma "Uspon mračnog viteza", najnovijeg nastavka u serijalu o Betmenu.

U prvi mah je javljeno da je ubijeno 14 ljudi, ali je u međuvremenu stiglo policijsko saopštenje u kojem se navodi da je na licu mesta stradalo 10 osoba, kao i da je još dvoje potom podleglo povredama - ukupno 12.

Među žrtvama ima dece. Očevici su rekli da je "neko sa gas maskom" otvorio vatru i aktivirao neku vrstu eksplozivne naprave, a možda suzavac

U međuvremenu je i napadač identifikovan kao 25-godišnji Džejms Holms. Zasad nema indicija da je bio u vezi s nekom terorističkom grupom. Kako je rekao portparol policije Frenk Fanija za Si-En-En (CNN), osumnjičeni je nosio pancir, a policija ga je savladala na parkingu ispred bioskopa i on nije pružao otpor.

Nosio je pušku, dva pištolja i nož, a na početku napada aktivirao je i neku vrstu dimne bombe.

Opkoljena je i evakuisana i zgrada u kojoj živi jer se strahuje da mu je stan pun eksploziva. Očevici kažu da je napadač nosio gas-masku u trenutku kada je nasumice počeo da puca.

Svedoci su opisali da se u bioskopu odvijao haos i da je sve ličilo na neku od scena iz filmova o Betmenu - u kojima zlikovac sistematski uništava Gotam Siti. Očevici kažu i da se nekoliko gledalaca pojavilo u kostimima iz filma, pa je i napadač mogao da prođe maskiran na predstavu koja se preporučuje starijima od 13 godina.

Ipak, prvi izveštaji sa društvenih mreža kažu da je najmlađe među povređenima jedno šestogodišnje dete. Jedan od gledalaca ispričao je kako su ljudi, kada su počele eksplozije i pucnjava, prvo mislili da je u pitanju efekat iz filma, ali da su zatim počeli da beže iz bioskopske sale dok su oko njih fijukali meci, a policajci ispred bioskopa vikali: "Sagnite se, sagnite se!"

Potom je zavladala panika. Televizija Foks njuz objavila je da je bilo dvoje napadača koji su i aktivirali suzavac, najverovatnije u dva bioskopa tržnog centra. Lokalni mediji prenose i da se napad dogodio na ponoćnoj projekciji novog filma o Betmenu.

"Tačan broj povređenih za sada se ne može utvrditi. Čula se definitivno jedna eksplozija, ali prema prvim izveštajima bilo je i pucnjave. Mnogo ljudi je povređeno", naveo je jedan lokalni novinar na Tviteru.

Američki mediji primećuju da se mesto najnovijeg masakra, gradić Aurora, nalazi na samo 32 kilometra od čuvenog Kolumbajna - gde su dvojica tinejdžera, srednjoškolaca, 1999. godine iz vatrenog oružja ubili 13 ljudi, a ranili 24 - pre nego što su izvršili samoubistva.

Obama šokiran i tužan

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da je "šokiran i tužan" zbog pucnjave u biskopu u državi Kolorado, u kojoj je poginulo 14 osoba i pozvao naciju da bude jedinstvena."Kao što činimo u mračnim i trenucima iskušenja, moramo da se udružimo u jednu američku porodicu", rekao je Obama, koji je u vreme pucnjave bio na Floridi.Opisujući događaj kao "strašan i tragičan", američki predsednik je obećao da će njegova administracija učiniti sve da pomogne ljudima u mestu Aurora u Koloradu.

Otkazana premijera u Parizu

Posle pucnjave na premijeri novog filma o Betmenu u blizini Denvera, otkazana je premijerna projekcija tog filma u Parizu, koja je trebalo da bude održana večeras. Novinari, koji su pre podne došli u pariski hotel "Bristol" da intervjuišu ekipu filma "Uspon mračnog viteza", uzalud su čekali da postave pitanja, pošto je premijera filma iznenada otkazana, posle krvoprolića na premijeri istog filma koje je naoružani maskirani napadač jutros izazvao u bioskopu u gradu Aurora u Koloradu.Kako prenosi francuska štampa, glavni glumci najnovijeg ostvarenja u seriji filmova o Betmenu, među kojima su En Hatavej, Kristijan Bejl, Morgan Friman i drugi, kao i režiser Kristover Nolan, i dalje se nalaze u pariskom hotelu, ali konferencije za štampu neće biti, a filmski studio "Vorner Bros" otkazao je, do daljeg, sve intervjue.Prethodna premijerna projekcija novog filma o Betmenu održana je u ponedeljak u Njujorku.

http://www.youtube.com/watch?v=EInAPvlKjn0
http://www.youtube.com/watch?v=dhWJM1c-gzc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track