POKVARILI SE REAKTORI: Kvar na najstarijoj francuskoj nuklearki
Foto: Reuters

Uzbuna u Francuskoj

POKVARILI SE REAKTORI: Kvar na najstarijoj francuskoj nuklearki

Planeta -
Reaktor broj 2 sam se isključio, jer nije blagovremeno zatvoren ventil koji reguliše snabdevanje pare na turbini agregata

PARIZ - Najstarija francuska nuklearna centrala u Fesenhajmu na severoistoku zemlje od sinoć ne radi zbog kvara na dva reaktora, saopštila je danas francuska elektrodistribucija.

"Reaktor broj 2 sinoć se u 10.40 časova automatski isključio, jer nije blagovremeno zatvoren ventil koji reguliše snabdevanje pare na turbini agregata", navodi se u saopštenju elektrodistribucije. Dodaje se da taj kvar, koji će biti brzo uklonjen, neće ugroziti bezbedosna postrojenja centrale i da nije opasan za okolinu.Kvar se dogodio pošto je 9. aprila ustanovljen kvar na drugom reaktoru.

Aktivisti međunarodne organizacije Gripins nedavno su ušli u krug te nuklearne centrale na samoj granici s Nemačkom. Aktivisti su pozvali upravu centrale i vlasti da otklone pretnju koju predstavljaju zastarele nuklearne centrale u Evropi, u poruci na engleskom "Stop risking Europe" (Dosta izlaganju Evrope riziku).Centrala u Fesenhajmu je nastarija nuklearna elektrana u Francuskoj.

Radi od 1977. i ima dva reaktora pojedinačne snage 900 megavata.Ta nuklearna elektrana je jedina od 19 francuskih centrala čije je zatvaranje najavio predsednik Fransoa Oland za kraj 2016. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track