POLA METRA SNEGA NA GOLIJI: Voću naneto 15 miliona evra štete

Nezapamćeno

POLA METRA SNEGA NA GOLIJI: Voću naneto 15 miliona evra štete

Srbija -
Voćari ceo dan zovu opštinu i plaču, imajući u vidu da im je to jedini izvor prihoda

IVANJICA - Šteta koje je voću naneo sneg u opštini Ivanjica, koji je na Goliji dostigao pola metra, prema prvim procenama iznose 10 do 15 miliona evra, izjavio je predsednik opštine Milomir Zorić.

"Ovo je nezapamćeno, ne kada je reč o visini snežnog pokrivača, već o nastaloj šteti na malinama koje su skoro procvetale, kao i ostalo voće", kazao je Zorić, dodajući da niko nije slutio da će ovaj kraj zadesiti u sred proleća takva elementarna nepogoda.

Prema njegovim rečima, voćari ceo dan zovu opštinu i plaču, imajući u vidu da im je to jedini izvor prihoda."Na Bratljevu je put neprohodan jer je sneg visine 70 cm. Uništeni su malinjaci i voćnjaci, godina je izgubljena za ljude koji žive od ove delatnosti. Ne želim da budem dramatičan, međutim, sve me to pogodilo kao čoveka i kao predsednika (opštine), budući da je, prema procenama, šteta između 10 i 15 miliona evra samo kada je malina u pitanju", naveo je on.Zorić napominje da će se putevi očistiti, međutim, kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja posledice su nesagledive za ovu godinu.

"Prihod od maline u ivanjičkoj opštini je bio na godišnjem nivou blizu 20 miliona evra, sutra će zasedati Štab za vanredne situacije i poljoprivredni stručnjaci kako bismo imali jasniju sliku o nastaloj šteti.Nadamo se da će resorno ministarstvo i svi nadležni imati razumevanja i pružiti pomoć proizvođačima kojima je ovo jedini izvor prihoda, kako bi se gubitak umanjio", zaključio je prvi čovek opštine Ivanjica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track