Policija suzavcem rasterivala demonstrante u Ankari

Policija suzavcem rasterivala demonstrante u Ankari

Planeta -
Policija za razbijanje demonstracija preplavila je ulicu Tunali Hilmi, pa su vlasnici restorana bili primorani da zatvore objekte

ANKARA - Turska policija upotrebila je u Ankari suzavac da bi rasterala nekoliko stotina demonstranata koji već 11 dana demonstriraju protiv vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Policija za razbijanje demonstracija preplavila je ulicu Tunali Hilmi, pa su vlasnici restorana bili primorani da zatvore objekte.

Kako je prenela agencija AFP, ovo je treća noć sukoba demonstranata i policije u turskoj prestonici.

Nešto ranije, zamenik premijera Turske Bulent Arinč je saopštio da će se Erdogan u sredu sastati sa vođama demonstracija.

"(Vođe protesta) pozvale su premijera i on je pristao da se sastane s njima. Oni će razmotriti situaciju, a premijer će saslušati šta imaju da kažu", rekao je Arinč za državnu televiziju.

Erdogan će u sredu razgovarati sa predstavnicima "Taksim solidarnosti", grupe koja predstavlja aktiviste za spas parka Gezi u Istanbulu, koji su vlasti planirale da rekonstruišu, što je izazvalo talas demonstracija koje su prerasle u burne antivladine proteste.

Demonstranti ni 11. dana protesta ne planiraju da odustanu od svojih zahteva, a premijer Erdogan upozorio ih je da će "platiti cenu" zbog demonstracija protiv njegove, deceniju duge vlade.

Antivladini protesti širom Turske počeli su kada je policija pre 10 dana upotrebila suzavac i vodene topove kako bi rasterala demonstrante koji su protestovali zbog planova vlade da renovira centralni trg u Istanbulu i na mestu parka sa 600 stabala drveća izgradi tržni centar.

U nemirima, koji su kasnije prerasli u antivladine proteste širom zemlje, do sada povređeno više od 4.000 ljudi, tri osobe su poginule u sukobima, a prema Erdoganu povređeno je i više od 600 policajaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track