Polovina mladih u Srbiji svakodnevno na internetu

Istraživanje

Polovina mladih u Srbiji svakodnevno na internetu

Tech -
84 odsto mladih internet koristi za pretraživanje, 78 odsto informisanje i čitanje vesti, a 65 odsto za socijalne mreže (tviter, fejsbuk i majspejs), a 64 odsto, internet koriste za slanje mejla

BEOGRAD - Internet u Srbiji koristi 60 odsto mladih, od toga 45 odsto svakodnevno, u porastu je korišćenje smart telefona, a za one od 12 do 29 godina internet je jednako društvena mreža, rezultati su istraživanja "Mladi i novi mediji u Srbiji 2012".Istraživanje, koje je uradio Ipsos Stratedžik marketing pokazalo je da 84 odsto mladih internet koristi za pretraživanje, 78 odsto informisanje i čitanje vesti, a 65 odsto za socijalne mreže (tviter, fejsbuk i majspejs). Za procenat manje, 64 odsto, internet koriste za slanje mejla.

Na pitanje koliko često koristite internet preko mobilnog telefona, 48 odsto mladih je reklo svakodnevno.Istraživanje je pokazalo i da 68 odsto svih ispitanika ima nalog na fejsbuku, odnosno 40 odsto ukupne populacije, a više od 90 odsto korisnika fejsbuka u Srbiji je aktivno. Tviter se manje koristi i dalje u Srbiji nego fejsbuk, a 12 odsto ispitanika ima otvoren nalog na toj socijalnoj mreži. Svega polovine korisnika tviter naloga je aktivno.

Prema podacima istraživanja, kao medij od koga dobijaju informacije 66 odsto maldih je reklo da je to televizija, što je pad u odnosu na 2009. godinu kada je to odgovorilo 77 odsto.

Govoreći o profilu osobe koja je često na internetu, Jasna Milošević iz Ipsos Stratedžik Marketinga, kazala je da je to najčešće muškarac, koji ima višu školu ili fakultet i živi u urbanoj sredini.

Ona je istakla da je istraživanje pokazalo da su socijalne mreže veoma popularne kod mladih, da je u porastu korišćenje mobilnih telefona i posedovanje smart telefona, i da je i to jedan od razloga što se povećalo pretraživanje interneta.

Milošević se osvrnula i na internet zavisnost i rekla da su to najčešće mlađi ispitanici, muškarci koji duže vreme provode na internetu, žive u manjim domaćinstvima i imaju niži stepen obrazovanja."Nisko samopoštovanje utiče na zavisnost od interneta, odnosno što je ono manje to je zavisnost od interneta veća", rekla je MIlošecić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track