POMAMA: Mađarski pasoš traži 80.000 Srba

Državljanstvo severnog suseda pravi hit

POMAMA: Mađarski pasoš traži 80.000 Srba

Društvo -
Uslov za dobijanje državljanstva susedne države jeste dokaz da su preci živeli na teritoriji mađarskog dela Austrougarske, kao i elementarno poznavanje mađarskog jezika

BEOGRAD - Srbi masovno traže mađarsko državljanstvo kako bi dobili posao u EU.Čak 80 hiljada građana Srbije podnelo je zahtev za dobijanje mađarskog državljanstva, a osnovni uslovi su znanje mađarskog jezika i da su preci osobe koja konkuriše rođeni na teritoriji nekadašnje Mađarske i to do 1921. godine ili od 1941. do 1945. To znači da zahtev mogu podneti svi čiji su preci živeli na teritoriji Vojvodine ili u delovima Hrvatske.Posao prioritetGlavni razlog za traženje mađarskog državljanstva jeste dobijanje posla u zemljama Evropske unije. Iz Ambasade Mađarske potvrdili su nam da su za državljanstvo ove zemlje zainteresovani i Srbi, ali i pripadnici drugih nacionalnosti.- Uslovi za dobijanje mađarskog državljanstva su isti u svim zemljama sveta. Najvažniji zakonski uslovi su znanje i razumevanje mađarskog jezika, kao i dokumentima dokazano pravolinijsko srodstvo s mađarskim državljaninom, to jest morate imati nekog ko je rođen na teritoriji bivše Mađarske. Zahtev za državljanstvo našim ambasadama predali su ljudi širom sveta - kažu iz ambasade.Da Srbi nisu jedini koji konkurišu za mađarski pasoš, pokazuje i ogroman broj prijavljenih Rumuna. Skoro 290.000 njih predalo je molbu za mađarski pasoš i time su na prvom mestu po broju zahteva.Kurs jezikaZbog uslova da se zna mađarski jezik, škole stranih jezika u Vojvodini su prepune novih polaznika. Novosadska škola „NS Pro grup“ čak ima specijalizovani, pripremni kurs za dobijanje mađarskog državljanstva, i kako kažu, odziv je neverovatan.- Kod nas je zainteresovanost stvarno velika. Naročito u poslednjih godinu dana. Na svake dve-tri nedelje imamo po petnaestak novih polaznika, a svi oni pohađaju kurs baš zbog mađarskog državljanstva. Nastava traje 20 nastavnih sati i za to vreme pređe se pola redovnog kursa koji traje četiri meseca. Imamo profesorku koja je odlična, pa je prolaznost visoka. U konzulatu i ambasadi proverava se nivo znanja svih osoba koje su podnele zahtev za državljanstvo. Ukoliko se desi da ne znaju jezik, konzulat odustane od davanja državljanstva, pa i ako je to jedini neispunjeni uslov - kažu iz škole, dodajući da je cena ovog kursa devet hiljada dinara i da je najviše polaznika iz vojvođanskih gradova.

Zahtev mogu podneti svi čiji su preci rođeni u Vojvodini
Zahtev mogu podneti svi čiji su preci rođeni u Vojvodini

Pravila♦ Prema zakonu Republike Mađarske, koji je stupio na snagu 1. januara 2011. godine, sve zainteresovane osobe, dakle i naši građani, koji mogu da dokažu mađarsko poreklo mogu aplicirati za dobijanje dvojnog državljanstva.♦ Nije potrebno da su preci osobe koja konkuriše bili mađarske nacionalnosti, već samo da su rođeni na teritoriji mađarskog dela Austrougarskog carstva u vreme do 1921. godine ili u Mađarskoj između 1941. i 1945.♦ Dokaz za to su krštenice ili umrlice.♦ Dokazi se prilažu kroz rodoslovnu vertikalu, što znači da su potrebne krštenice/umrlice svih koji su uključeni u dokazivanje porekla.♦ Neophodno je obaviti intervju na mađarskom jeziku.♦ Osoba ne sme biti osuđivana i ne sme predstavljati opasnost za nacionalne interese Mađarske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track