POMEN SRBIMA: Sećanje na 69  žrtava Nasera Orića!
Foto: Preent Screen

POMEN SRBIMA: Sećanje na 69 žrtava Nasera Orića!

Planeta -
Osim 69 poginulih, tog tragičnog Petrovdana nestala su 22 Srbina, od kojih je sedam zarobljeno živih i još nisu pronađeni

SREBRENICA - U Srebrenici je dans obeležena 21 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Zalazje, Sase i bratunačikim Biljača i Zagoni.Osim 69 poginulih, tog tragičnog Petrovdana nestala su 22 Srbina, od kojih je sedam zarobljeno živih i još nisu pronađeni.Od 22 nestala, 10 je slučajno ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Posmrtni ostaci stradalih su posle više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan prošle godine.Nakon svete liturgije u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te srpskih članova opštinske vlasti posetili su mesta stradanja, položili cveće kod spomen-obeležja i prislužili sveće za pokoj duša nastradalih.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju služen je parastos za 69 Srba ubijenih na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu.Time je završen program tradicionalne 17. memorijalne kulturno-sportske manifestacije "Petrovdanski dani", koja se organizuje kao znak sećanja na poginule Srbe.Na Petrovdan 1992. godine, osim velikog broja poginulih, u borbama "prsa u prsa" na Zalazju su nestala i zarobljena 22 srpska borca.Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.Tog dana ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su zarobljena. Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.Organizatori ovog obilježavanja su Boračka i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice i Crkvena opština srebrenička.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track