POMEN U MLAKI: Patrijarh Irinej služio liturgiju za ustaške žrtve konc-logora Jasenovac
Foto: Beta

Za upokojenje duša

POMEN U MLAKI: Patrijarh Irinej služio liturgiju za ustaške žrtve konc-logora Jasenovac

Društvo -
Obraćajući se prisutnima patrijarh je naglasio da se ne sme zaboraviti stradanje jasenovačkih mučenika, posebno ističući stradanja dece sa Kozare u Mlaki. Patrijarh je dodao da srpski narod veliku zahvalnost duguje austrijskoj humanitarki Dijani Budisavljević koja je svojim predanih i hrabrim radom spasila na hiljade dece

MLAKA - Patrijarh srpski Irinej uz sasluženje mitropolita crnogorskog Amfilohija, episkopa lipljanskog Jovana i 20-tak sveštenika slavonske eparhije služio je jutros svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Ilije u selu Mlaka kod Jasenovca.

Liturgiji služenoj za upokojene duše jasenovačkih mučenika i stradalnika u selu Mlaka u Drugom svetskom ratu, prisustovao je predstavnik Vlade RS direktor Sekretarijata za vere Dragan Davidović, predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac, univerzitetski profesor i bivši potpredsednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac, predsednik SKPD Prosvjeta iz Hrvatske Čeda Višnjić i više stotina vernika iz Zapadne Slavonije.

Obraćajući se prisutnima patrijarh je naglasio da se ne sme zaboraviti stradanje jasenovačkih mučenika, posebno ističući stradanja dece sa Kozare u Mlaki. Patrijarh Irinej rekao je da srpski narod veliku zahvalnost duguje austrijskoj humanitarki Dijani Budisavljević koja je svojim predanih i hrabrim radom spasila na hiljade dece u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ponovio je izjavu patrijarha Germana, da srpski narod treba da oprosti, ali da ne sme da zaboravi, jer bi zaborav bio ravan zločinu.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Patrijarh Irinej zahvalio se Republici Srpskoj na inicijativi za obnovu hrama Svetog Ilije u Mlaki i početnim sredstvima koja je donirala kako bi crkva bila osposobljena za današnju liturgiju. Mitropolit Amfilohije darovao je hramu ikonu Svetog Đorđa kao poklon mitropolije crnogorsko primorske.

Selo Mlaka je pre Drugog svetskog rata imala 1.500 stanovnika. Svo stanovništvo Mlake u proleće 1942. godine je pobijeno i odvedeno u logore, a među njima bilo je 250 dece. Mlaka je posle toga postala radni logor - ekonomija konclogora Jasenovac. Tokom jula i avgusta 1942. godine Mlaka je bila sabirni logor za žene i decu sa Kozare. Kroz taj logor prošlo je oko 15.000 žena i dece. Dnevno je od gladi, zaraznih bolesti i vrućine u Mlaki umiralo oko 30 dece.

Logor u Mlaki u dva navrata posetila je Dijana Budisavljević, zahvaljujući čijem humanitarnom radu je mnogo srpske dece sa Kozare spaseno. Danas je selo Mlaka gotovo pusto, a u njemu živi svega 15-tak srpskih povratničkih porodica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track