POMOĆ UGROŽENIMA: SB UN doneo jednoglasno rezoluciju o Siriji
Foto: Rts

Rusija i Kina poslale oštru poruku savezniku

POMOĆ UGROŽENIMA: SB UN doneo jednoglasno rezoluciju o Siriji

Planeta -
Zahteva se da sirijska vlada i opozicija odmah omoguće pristup humanitarnim konvojima bilo gde u zemlji, da bi mogli da uruče pomoć milionima ljudi

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je bio po prvi put jedinstven u vezi Sirije i usvojio je rezoluciju o humanitarnoj krizi u toj zemlji, kojom se zahteva da sirijska vlada i opozicija odmah omoguće pristup humanitarnim konvojima bilo gde u zemlji, da bi mogli da uruče pomoć milionima ljudi.

Rusija, najbliži saveznik Sirije, kao i Kina, koja podržava Siriju, odlučile su da se ovog puta pridruže 15. članom Savetu bezbednosti UN u slanju oštre poruke, pre svega režimu Bašara el Asada, da hrana, lekovi i ostale neophodne stvari ne smeju biti blokirane i da se moraju dodeliti civilima koji se nalaze u trogodišnjem konfliktu.

Rusija i Kina su prethodna tri puta blokirali usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti, kojom su zapadne zemlje htele da izvrše pritisak na Asadov režim radi okončanja konflikta.

Rezolucijom nije predviđeno uvođenje sankcija, na čemu je Rusija insistirala da se unese u tekst, ali njome se izražava namera Saveta bezbednosti da preduzme "dalje korake" ako rezlucija ne bude bila poštovana.

Rezolucijom se traži da sve strane, posebno sirijska vlada, što pre "omoguće brz, bezbedan i neometan pristup...preko linija konflikta i preko granica" humanitarnoj pomoći i pozivaju se obe strane da "odmah ukinu opsadu naseljenih područja".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je Savetu bezbednosti odmah posle glasanja da rezolucija "ne bi trebalo da bude neophodna" jer "humanitarna pomoć je nešto o čemu se ne pregovora, to je nešto što mora da bude omogućeno na osnovu međunarodnog prava".

Ban je istakao da je "vrlo šokantno...da obe strane koriste opsadu civila kao taktiku u ratu".

Ban je rekao da je oko 200.000 pod opsadom u područjima pod kontrolom vladinih snaga i 45.000 ljudi u područjima pod kontrolom pobunjenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track