PONIZIO SRBE: Zvonko Bogdan slavio ustaše!

Skandal u Vukovaru

PONIZIO SRBE: Zvonko Bogdan slavio ustaše!

Stars -
Sramota: Pre tri godine na sceni u Vukovaru pevao pesmu „Ne dirajte mi ravnicu“, koju je voditeljka najavila kao nezvaničnu himnu Domovinskog rata

Samo nije mahao šahovnicom.

Zvonko Bogdan pre tri godine sa ostalim učesnicima emisije „Hit dana“, koja je snimana pred publikom u Vukovaru i emitovana na HRT2, otpevao je pesmu „Ne dirajte mi ravnicu“, koju je voditeljka programa najavila kao nezvaničnu himnu Domovinskog rata! Sveti tisućletnji sanOn se nijednog trenutka nije usprotivio, a na snimku se jasno vidi da je uživao dok ju je izvodio s tamburašima. Po stihovima ova numera Miroslava Škora jeste ljubavna (a takva je i „Lili Marlen“), ali je bila omiljena među hrvatskim vojnicima, koji su tokom sukoba u Hrvatskoj ubili 7.000, a proterali 400.000 Srba!

- Hvala ti, bože, na kruhu i vinu, hvala za mudrost i meru, za svaki proživljen dan. Hvala ti, bože, za ovu domovinu. Ti si nam snažio veru u sveti tisućletnji san. Svanulo je, svanulo je, san se večni ostvaruje, iz pepela zvona bruje, u suzama umivena, za potomke naše tu je, Hrvatska za sva vremena - deklamovao je nadahnuto voditelj dok su na scenu polako izlazili tamburaši dajući mu muzičku podršku.Ovacije u saliPublika u sali nagradila ga je ovacijama, a onda je progovorila voditeljka:- Stihovima Drage Britvića završavamo prvu emisiju ovde u Vukovaru. Počeli smo himnom, a završićemo pesmom koja je u neku ruku postala himna Domovinskog rata.Reč je ponovo preuzeo voditelj:- Po glazbi pogađate da je reč o pesmi „Ne dirajte mi ravnicu“. Ne mogu da se ne setim svog prvog dolaska u Vukovar, kad je u njega došao vlak slobode. Organizovali smo prigodni program i upravitelj za Podunavlje, čim je vidio tu pesmu, prekrižio ju je i rekao: „Ovo se neće pevati!“ Nismo to u službenom programu otpevali, ali jesmo kasnije za svoju dušu. A sad možemo to, hvala bogu, jasno i glasno poručiti svima: „Ne dirajte mi ravnicu!“I opet burni aplauz, a onda svi na sceni počinju zajedno s gledaocima horski i ponosno da pevaju tu numeru. I naravno, Zvonko među njima. Nek mu je na čast.Tompsonov prijateljInače, Miroslav Škoro (51) pesmu je napisao 1991. godine. Rođen je u Osijeku, a proslavio se izvođenjem nacionalističkih pesama i tamburaške muzike. Iako je po zanimanju diplomirani ekonomista, muzikom se bavi od 1985. godine. Izbacio je devet albuma, a najpoznatiji je po duetu s Markom Perkovićem Tompsonom „Reci, brate moj“. Trenutno radio kao voditelj na HRT.

http://www.youtube.com/watch?v=T8t_23gP__s
Uživao u emisiji... Zvonko Bogdan s prijateljima
Uživao u emisiji... Zvonko Bogdan s prijateljima

Zvonko BogdanHRVATI SU ME PREVARILIU emisiji sam gostovao više puta sa svojim orkestrom. „Ne dirajte mi ravnicu“ je hit svih Vojvođana i Slavonaca, a što je u poslednje vreme karakterišu kao da je njihova nacionalna pesma, ja to ne znam. Nju pevaju u Beogradu u kafani „Tri šešira“. Bila je zamisao da svi izvođači na kraju pevaju tu pesmu. Da sam čuo najavu, drugačije bih se poneo. Snimano je u Borovu naselju kod Vukovara, gde sam mnogo puta nastupao i nikad nisam imao problema. Kad su na svom terenu, oni mogu da rade šta hoće. Mi koji se bavimo muzikom ne obraćamo pažnju na takve svari, a ljudi to lako zloupotrebe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track