POPLAVE: Vrh vodenog talasa stigao do Bezdana

POPLAVE: Vrh vodenog talasa stigao do Bezdana

Srbija -
Vrh vodenog talasa Dunava koji je stigao do Bezdana do kraja dana će proći Apatin i Bogojevo, dok su neka naselja Beočina tri dana pod vodm koja nadolazi

BEZDAN- Vrh vodenog talasa je kod Bezdana, ali ide nizvodno i tokom dana će proći pored Apatina i Bogojeva, a u opštini Beočin evakuisana su domaćinstva i imovina.

Nadležni poručuju da ugroženih nema i da nasipi odolevaju, možda istorijskom nivou Dunava, koji se približava visini od 766 centimetara.

Najteže je stanovnicima Beočina, u nebranjenom delu, odnosno naseljima Susek, Čerević i Banoštor. Ulice u Čereviću već tri dana su pod vodom, koja ne prestaje da nadolazi.

Kamioni iz obližnje beočinske cementare dovoze pesak da bi nasipali puteve na kojima je saobraćaj u prekidu. Ipak u nabavku se mora, a najmlađima ne smeta da pokvase noge.

Naselje Čerević deluje kao Venecija. Umesto gondole, čamac je u ovom naselju postao uobičajeno prevozno sredstvo.

Putem od Čerevića do Banoštora prolaze samo teški kamioni i vatrogasna vozila. Spasilački timovi vatrogasaca su na terenu i pomažu stanovništvu. U iščekivanju da se Dunav vrati u svoje korito, stanovnici Banoštora zaključuju da su poplave sve češći problem i da nekad nije bilo tako.

Vanredna odbrana od poplava sprovodi se u slivu Dunava u dužini od 234 kilometra. Očekuje se da uskoro dođe do stagnacije nivoa vodostaja i do blagog opadanja, kažu u Sektoru za vanredne situacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track