POPULARNOST: Uz Vučića 77 odsto građana!
Foto: Zorana Jevtic

Najnovije istraživanje javnog mnjenja

POPULARNOST: Uz Vučića 77 odsto građana!

Politika -
Vicepremijera Vučića podržavaju tri četvrtine građana Srbije, a SNS porastao na 43 odsto, pokazuje istraživanje američke agencije

BEOGRAD - Podrška vicepremijeru na istorijskom maksimumu.Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić uživa ubedljivo najveće poverenje među građanima Srbije - čak 77 odsto ljudi u državi podržava njegov rad, pokazuje najnovije istraživanje renomirane američke agencije za politička istraživanja. Premijera Ivicu Dačića podržava 64 odsto ispitanika, dok je trećeplasirani ministar ekonomije Mlađan Dinkić sa 39 odsto glasova.Drastično manju podršku imaju čelnici opozicije: DS Dragan Đilas (32 odsto), LDP Čedomir Jovanović (9) i DSS Vojislav Koštunica (7).Slična je situacija i s rejtingom stranaka. Kad bi sledećeg vikenda bili održani izbori, SNS bi odneo ubedljivu pobedu sa 43 odsto glasova građana, dok bi u parlament ušli još samo DS s rejtingom od 17 odsto, koalicija SPS-PUPS-JS sa 11 odsto i URS sa šest odsto. Ostale stranke su ispod cenzusa - za DSS i LDP glasalo bi četiri odsto birača, a za SRS dva odsto.U javnosti se spekuliše o mogućnosti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora ove godine. Prema istraživanju, međutim, više od polovine građana (57 odsto) protivi se održavanju izbora, dok je tek 25 odsto za ponovni izlazak na birališta.

Država na dobrom putu♦ Istraživanje je zabeležilo najveći optimizam u poslednjih sedam godina kad je reč o pravcu u kom ide Srbija, budući da 25 odsto građana taj put ocenjuje kao pravi, dok je u decembru 2011. taj broj iznosio svega 13 odsto. Drastično smanjen broj onih koji misle negativno.

Svi očekuju poboljšanje ekonomske situacije♦ Čak 24 odsto građana očekuje bolju ekonomsku situaciju ove godine u odnosu na 16 odsto lane, dok je broj onih koji očekuju pogoršanje opao 35 na 27 odsto. Da će stanje ostati nepromenjeno, smatra 45 odsto ispitanika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track