PORAZ: Galata bolja od Zvezde u punom Pioniru

Evrokup

PORAZ: Galata bolja od Zvezde u punom Pioniru

Košarka -
Igračima Crvene zvezde preostaje da se sada što bolje pripreme za dva meča sa Uniksom (u Kazanju i Beogradu), u kojima treba biti bolji od tima koji sa klupe predvodi srpski trener Aco Petrović
1 / 4

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u utakmici drugog kola grupe L Evrokupa od Galatasaraja 74:91 (18:22, 24:27, 18:22, 12:20, 14:20) i sada posle pobede Ulma nad Uniksom, sva četiri tima imaju po jedan trijumf.

Pionir odavno nije bio puniji kada igra Zvezda, a nekoliko hiljada navijača ostalo je ispred dvorane, čije su kapije zatvorene pola sata pre meča. Zvezda je imala mnogo problema u napadu, ali je meč izgubila pre svega zbog slabe odbrane od prodora igrača Galatasaraja, u čijim redovima je briljirao Džermont Gordon, postigavši 22 poena uz devet pogodataka iz 10 pokušaja za dva poena.

U redovima Crvene zvezde bolji od ostalih bili su Rakočevića sa 16 i Nelson sa 13 pogodaka.

Trener Crvene zvezde Vlada Vukoičić posle meča je rekao

"Velika je razlika i ne možemo da kažemo da smo bili favoriti. Pod euforijom i pritiskom igrali smo stidljivo u odbrani, bez čvrstine i komunikacije, nismo se vratili iz kontra ritma. Galata je rano uspostavila kontrolu, ali nismo uspeli da se snađemo. Zasluženo su pobedili - rekao je trener Crvene zvezde Vlada Vukoičić.

Kapiten Crvene zvezde Igor Rakočević rekao je da mu je čast što je igrao pred prepunim tribinama Pionira.

„I dalje imamo šansu, moramo sve da dobijemo do kraja na svom terenu. Stegnuto smo krenuli, prvi put su neki igrali u ovakvoj atmosferi, čak je i meni bilo potrebno neko vreme da se naviknem. Galatasaraj je odigrao fenomenalno, nismo igrali kako znamo, bili smo u kontra ritmu. Znamo greške i ako ih ispravimo možemo da se nadamo. Čast je igrati pred ovakvim navijačima. Sada nas čeka ključni meč za prvo mesto u ABA ligi, ali nije katastrofa i ako izgubimo“, rekao je kapiten crveno-belih.

Plejmejker Zvezde Demarkus Nelson rekao je da ključ pobede Galatasaraja njihova dobra igra u odbrani i u napadu.

"Utakmica je bila stvarno dobra, sastala su se dva tima sa velikim ambicijama. Galatasaraj je igrao odlično i u odbrani i u napadu, a mi smo morali mnogo bolje u odbrani", kazao je Nelson.

Krilni centar Galatasaraja Milan Mačvan rekao je da je njegov tim zabeležio veliki trijumf u Beogradu protiv Crvene zvezde.

"Velika pobeda, ništa još nismo uradili, osim što smo vratili brejk od Uniksa", rekao je srpski reprezentativac.

Trener gostiju Ergin Ataman bio je naravno zadovoljan izdanjem svog tima, a istakao je da je ključ bilo zaustavljanje Rakočevića.

„Sjajna atmosfera, jedna od najboljih u Evropi. Posle poraza od Uniksa, ovaj meč je bio važanza nas, dobro smo počeli, nismo žurili, tražili smo najbolje pozicije za šut u poslednjim sekundama. Zaustavili smo Zvezdinu igru kao i Rakočevića i sve vreme smo kontrolisali meč.“

Igračima Crvene zvezde preostaje da se sada što bolje pripreme za dva meča sa Uniksom (u Kazanju i Beogradu), u kojima treba biti bolji od tima koji sa klupe predvodi srpski trener Aco Petrović.

Tekstualni prenos

U poslednjoj deonici Beograđani nikako nisu uspeli da uhvate priključak, pa je Galata na kraju zasluženo slavila - 91:74.

Zvezda nema napad, a Galata serijom 13:4 verovatno rešava meč.

Faul Savovića na Mačvanu i tehnička greška za Beograđane. Mačvan je precizan sa linije slobodnih bacanja. Tri puta iz četiri pokušaja - 62:77. N' Dong je precizan, sve manje vremena je do kraja, a minus Zvezde sve veći.

Poen Brauna pod tablom, sedam i po minuta do kraja.

Gotovo dva minuta igre u posleednjoj četvrtini, nema poena ni Zvezde ni Galatasaraja. Sve to je prekinuo Arslan trojkom.

Četvrta četvrtina

Braun je pogodio dva bacanja. Dadli je sa istekom vremena ubacio, posle tri četvrtine Galata vodi 60:71.

Zvezda igra zonu i uspeva da se odbrani. Rakočević posle pivota pogađa 58:67. Kako je težak šut ubacio Gordon koji još uvek nije promašio za dva poena 9/9.

Napad Galate traje dugo i Arslan je u poslednjoj sekundi pogodio za tri. Na drugoj strani Braun je pogodio.

Turci su lako rešili zonski presing Crvene zvezde, koja ne koristi priliku da smanji razliku, jer Nelson gubi loptu, a Turci poentirajuu kontri.

Nelson daje dva poena, a Rakočević će posle polukontre imati dva bacanja. Ubacio je oba - 52:63.

Pogodak Rakočevića i zona Zvezde, koja nema rezultata.

Ni tajm aut nije pomogao. Zvezda nema ni napad ni odbranu, tako da Galata na polovini trećeg kvartala ima plus 15.

N' Dong pogađa četiri vezana poena za plus 12, Zvezda bez igre, Vukoičić mora da traži minut odmora - 46:58.

Nova dva poena Nelsona, a potom i dobra odbrana Zvezde.Rakočević je dobio blokadu, a Arojo u kontri pogodio trojku - 46:54.

Nelson postiže prvi koš u nastavku, nova asistencija Katića. Na drugoj strani lak koš za Galatu.

Treća četvrtina

Zvezda mora da zaustavi prodor gostiju pre svega Gordona i pokušaju da još više uvuku igrače Galatasaraja u reket gde su Katić i Savović dominirali.

Publika u kojoj se nalazi i potpredsednik Vlade i ministar vojni Aleksandar Vučić i u poluvremenu navija. Posle mnogo godina Pionir je ispunjen do poslednjeg mesta i za sada nema incidenata.

Savović u poslednjoj sekundi prvog poluvremena polaže za 42:49.

Katić je napravio treću ličnu grešku, a Galata je na plus 9 posle trojke Aroja - 49:40.

Mačvan pogađa sa poludistance, ali i raspoloženi Katić ubacuje loptu u obruč i dalje je -3.

N'Dong i Katić su pogodili po dva poena na obe strane.

Nelsonova trojka, posle koje Zvezda staje u zonu 2-3, a Ataman traži minut odmora, jer je Galatasaraj do sada za tri poena šutirao 2/6.

Gordon postiže osamnaesti poen uz procenat za dva poena od 78 posto. tajm aut pri vođstvu Galate 39:33.

Prodor pod Zvezdin koš i pogodak uz faul. Posle bacanja je 33:37 za Galatu na pola druge deonice.

Gordon pogađa kad god se Zvezda primakne, ali na drugoj strani već osam poena Katića.

Kapiten Zvezde sada se revanširao Katiću, koji pogađa uz faul, a potom realizuje i bacanje - 31:32

Turci forsiraju šut sa distance, a Katić šalje pas Rakočeviću, koji postiže lagan koš. Nema odbrane - 28 - 32.

Galata pogađa trojku, ali ima novi napad jer je su košarkaši Crvene zvezde daleko od lopte napravili prekršaj. Pošto je faul na igraču bez lopte, koš važi i lopta je sa strane za ekipu koja je postigla koš.

Radivojević je pogodio za tri poena, Lazić posle dobre odbrane u kontri dao koš posle faula - 26:27.

Arslan je pogodio trojku na početku druge četvrtine u kojoj je na terenu i Cvetković, posle čije asistencije Savović postiže novi koš.

Druga četvrtina

Lazić je izborio loptu za Zvezdu, ali Savović nije pogodio. Srpski tim ima reklo bi se sasvim podnošljivih minus četiri, ako se u obzir uzme lošiji napad i slaba odbrana na bekovima turskog tima, posebno Gordonu, koji je ubacio 14 poena.

Savović ima veliku želju da se dokaže protiv bivšeg kluba i posle dva poena u napadu, uhvatio je loptu, a Radivojević izborio dva bacanja, koja je pogodio - 18:22, šest sekundi pre kraja prve četvrtine.

Savović je nekako ugurao igrača turskog tima u reket, a potom i loptu u koš. Nema odbrane od prodora košarkaša Galate i to je uz šut, za sada najveći problem za crveno bele.

Radivojević je pogodio, ali nema rešenja za raspucanog Gordona - 12:19.

Košarkaši Galate su se adaptirali na igru i atmosferu u Pioniru, a Zvezda, čija odbrana nije čvrtsta kao u ranijim utakmicama, osim Rakočevića, nema raspoloženog napadača. To je bio razlog za tajm aut Vukoičića.

Raško Katić je pogodio uz faul, a potom ubacio i dodatno bacanje. Centar Zvezde je u odbrani napravio faul, uz koš Gordona.

Srpski predstavnik u Evrokupu, dobro gradi napade, ali osim Rakočevića, koji je do sada postigao šest poena, nema šut sa distance. Galata posle koša Mačvana vodi 7:12.

Zvezda na početkiu utakmice igra nešto sporiji napad.Rakočević to ubrzava, pogađa prvu trojku, a porom i dvojku - 7:6.

Arojo i Nelson postižu po dva poena na obe strane - 2:2, posle minut.

Prva četvrtina

Na udaru navijača našao se reprezentativac Srbije Milan Mačvan, a košarkaši Galatasaraja, koji su otrovani hranom, našli su se u stastavu.

http://www.youtube.com/watch?v=nmWWjIsvN7k

U punu dvoranu ušli su vaterpolisti Crvene zvezde, čiji je kapiten Andrija Prlainović uneo pehar osvajača Kupa, koji su crveno beli osvojili u nedelju.

http://www.youtube.com/watch?v=FDMuNDtt4ow

Pola sata pre početka utakmice "Pionir" je popunjen do poslednjeg mesta a ne pamti se kada je za neku utakmicu Zvezde ispred hale vladalo toliko intreresovanje.

Tekstualni prenos

Igrači srpskog kluba prema rečima kapitena Igora Rakočevića i trenera Vlade Vukoičića, meč čekaju u odličnom atmosferi i sa željom da pobedom naprave korak više ka plasmanu u četvrtfinale, poslebno posle saznanja da je u drugom meču grupe nemački Ulm iznenadio Uniks.

Veče pred meč u Beogradu, košarkaši Galate, koji su doputovali bez Henrija Domenkarta, otrovani su hranom i neizvesno je koji će sastav Crvenoj zvezdi suprotstaviti trener Ergen Ataman.

Karte za meč u Pioniru rasprodate su još u ponedeljak i interesantno će biti i ponašanje navijača Crvene zvezde, koji su već ispunili dvoranu i prostor oko nje, i prema nekim najavama spremaju spektakl. Svi u klubu apelovali su da se navija sportski i da se izbegnu kazne.

Evrokup, 2. kolo:

Grupa I:

Trijumf - Budivelnik Kijev 84:85Banvitspor - Budućnost 89:80

Tabela:

1. Budivelnik 2/02. Banvit 1/13. Budućnost 1/14. Trijumf 0/2Grupa J:

Nimburk - Valensija 77:82

Utorak:

Riga - Bilbao 99:76

Tabela:1. Valensija 2/02. Riga 1/13. Nimburk 1/14. Bilbao 0/2Grupa K:

Lokomotiva Kuban - Stelmet 96:87Spartak Sankt Peterburg - Sevilja 78:59

Tabela:1. Lokomotiva 2/02. Spartak 1/13. Stelmet 1/14. kahasol Sevilja 0/2Grupa L:

Uniks Kazanj - Ulm 87:95Crvena Zvezda BG - Galatasaraj 74:91

Tabela:1. Galarasaraj 1/12. Uniks 1/13. Ulm 1/14. Crvena zvezda 1/1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track