POREĐENJE: 5 prednosti koje ima Atletiko i 5 prednosti koje ima Čelsi
Foto: Reuters

Pred polufinale

POREĐENJE: 5 prednosti koje ima Atletiko i 5 prednosti koje ima Čelsi

Fudbal -
Atletiko Madrid u prvom polufinalnom meču Lige šampiona dočekuje Čelsi u Madridu

Atletiko Madrid će u prvom polufinalu Lige šampiona za sezonu 2013/14 dočekati Čelsi u Madridu, u meču koji bi po mnogo čemu mogao da bude istorijski (20.45).

Kurir Sport vam predstavlja po 5 faktora, koji bi mogle da donesu odlučujuću prevagu ovim timovima u međusobnom duelu.

Atletiko Madrid:

1. Dijego Kosta

Brazilac sa španskim pasošem je eksplodirao ove sezone, u stopu prati Ronalda i Mesija u Primeri, a zbog njegovih dobrih igara Atletiko je na tabeli ispred klubova u kojima igraju Portugalac i Argentinac. U ovoj sezoni se afirmisao kao jedan od najboljih napadača u Evropi, dok Čelsi u ovom trenutku nema takvog napadača, uz dužno poštovanje za Etoa, Toresa i Dembu Ba koji su u ovom trenutku daleko od Kostinog nivoa.

2. Srbi

Da, dobro ste pročitali. Nemanja Matić nema pravo nastupa za Čelsi u ovoj sezoni Lige šampiona jer je već nastupao za Benfiku, a otkada je došao postao je jedan od glavnih stubova u Murinjovoj igri, pa će se njegovo neigranje svakako osetiti, kao što je to bio slučaj u dvomeču sa PSŽ-om. Bane Ivanović odrađuje kartone, pa neće biti na raspolaganju u Madridu da pomogne svom timu, što će biti veliki plus za napad Atletika.

3. Tibo Kurtoa

Tibo Kurtoa, Foto: Reuters
Tibo Kurtoa, Foto: Reuters

Najbolji mladi golman sveta i jedan od najboljih planetarnih čuvara mreže, nakon brojnih spekulacija stajaće na golu svog tima u dvomeču sa Čelsijem. Bez njega, Atletiko je druga ekipa.

4. Niz nepobedivosti

Verovali ili ne, Atletiko Madrid je jedina neporažena ekipa u dosadašnjem toku Lige šampiona, iako je gledano po imenima, najslabiji polufinalista. Činjenica je da Madriđani teško gube, posebno na "Visente Kalderonu", pa će Čelsi i Murinjo imati veoma težak zadatak da pred revanš ostvare dobar rezultat.

5.Koke

Momak koji je uz Dijega Kostu i Kurtou najviše napredovao pa ga sada traže velikani poput Mančester Junajteda. Fudbalski stručnjaci tvrde da Dijego Kosta pola pogodaka ove sezone ne bi postigao da Koke nije u timu, jer mladi Španac izvanredno "pakuje" prilike saigračima, posebno pomenutom Kosti. Ovaj mladić je ponikao u Madridu a ove sezone je u Primeri upisao čak 14 asistencija a njegova tržišna vrednost porasla je na neverovatnih 30 miliona evra! Protiv Čelsija će najverovatnije napadati po levoj strani, odnosno Čelsijevoj desnoj, koja će biti oslabljenja neigranjem Baneta Ivanovića.

Čelsi

1. Murinjo

Žoze Murinjo, Foto: Reuters
Žoze Murinjo, Foto: Reuters

Ma šta mislili o njemu kao treneru ili čoveku, jedno stoji, Murinjo je jedan od najboljih trenera današnjice. Osvajao je ligu u Portugalu, Engleskoj, Italiji i Španiji a ako sa Čelsijem prođe Atletiko ima šansu da postane prvi trener u istoriji koji je postao prvak Evrope sa tri različite ekipe, prethodno je to činio sa Portom i Interom. Portugalac uvek napravi spektakl kada uđe u finalne faze Lige šampiona, a u velikom broju slučajeva on je izlazio kao pobednik.

2. Dijego Kosta i Kurtoa

Dvojica ključnih igrača Atletika igraju sjajno ove sezone, ali su u problemu što igraju baš protiv Čelsija. Kurtoa je zapravo igrač Čelsija na pozajmici u Atletiku, dok je Čelsi glavni favorit da dovede upravo Dijega Kostu u svoje redove, pa će psihičko breme biti ogromno na njima.

3. Iskustvo

Čelsi je jedna od iskusnijih ekipa u završnici Ligi šampiona. Osnovica tima ima "brdo" nastupa u Ligi šampiona, a većina njih je već osvajala trofeje u Evropi jer su "Plavci" pretprošle godine osvojili Ligu šampiona a prošle Ligu Evropa, pa je situacija u kojoj se nalaze veoma dobro poznata igračima kao što su Teri, Lampard, Kol, Ramireš, Mikel, Eto...

4. Petr Čeh

Petr Čeh, Foto: Reuters
Petr Čeh, Foto: Reuters

Iskusni golman, koji je i dalje jedan od vodećih čuvara mreže u Evropi, imaće veliki motiv u ovom meču. Narednog leta bi upravo Tibo Kurtoa mogao da ga zameni, a Čeh je već najavio da se ne plaši mlađeg kolege i da je spreman da se i dalje dokazuje, a znamo da sjajni Čeh ume da zablista kada je najvažnije.

5. Stil igre

Atletiko Madrid je imao dva različita stila ove godine, a oba su borbena. Protiv slabijih ekipa melju protivnike ritmom, dok protiv jačih igraju strpljivo čekajući svoju šansu, i čini se još borbenije nego inače. Problem za Atletiko a prednost za Čelsi je to što Murinjo gaji drugačiji stil od većine vodećih evropskih ekipa, pa tako Simeone možda neće imati odgovarajuću taktiku za ekipu koja je moćna, a sa druge strane ume da odigra 0:0 ako joj je to potrebno i da učini da 90 minuta protekne u borbi na sredini terena.

U svakom slučaju, biće zanimljivo, Čelsi se porazom od Sanderlenda u Premijer ligi skoro pa oprostio od ligaške titule, pa bi sve karte mogao da baci na Ligu šampiona, dok Atletiko ima sjajnu poziciju u Primeri, te može sebi da dozvoli jedan kiks a da opet osvoji titulu. Spektakl nas čeka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track