Porodica i prijatelji odali poštu Đinđiću, građani šetali za Zorana!
Foto: Tanjug

Pomen ubijenom premijeru

Porodica i prijatelji odali poštu Đinđiću, građani šetali za Zorana!

Društvo -
Na grob ubijenog premijera Zorana Đinđića cveće i vence us položili njegova majka Mila Đinđić, porodica i članovi Demokratske stranke i saradnici
1 / 17 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu porodica, prijatelji, stranačke kolege i građani danas su povodom 11 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića odali poštu polaganjem venaca i cveća na njegov grob.

Delegaciju Demokratske stranke predvodio je njen lider Dragan Đilas, koji je sa Đinđićevom udovicom Ružicom, položio venac na grob pokojnog premijera i lidera DS.

Poštu Đinđiću odali su i stranački funkcioneri Borislav Stefanović, Dragan Šutanovac, Vladimir Todorić, kao i brojni članovi te stranke.

Prethodno su cveće i vence na Đinđićev grob položili njegova majka Mila Đinđić kao i nekadašnji saradnik iz Vlade Srbije Zoran Živković.

Među okupljenima u Aleji velikana bili su i Zoran Alimpić, Gordana Čomić , Nada Kolundžija...

Danas se navršava 11 godina od ubistva Đinđića koji je sahranjen u Aleji velikana na Novom groblju.

Više od hiljadu pristalica i članova Liberalno-demokratske partije (LDP) krenuli su danas u tradicionalnu "Šetnju za Zorana" koja se održava u znak sećanja na premijera Srbije Zorana Đinđića koji je ubijen pre 11 godina. Kolona je krenula oko 11.30 ispred sedišta LDP-a u Siminoj ulici u Beogradu, a predvode je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, funkcioneri te stranke, istoričarka Latinka Perović, lider Socijaldemorkatske unije (SDU) Žarko Korać i drugi.

Građani nosi ruže, sveće i transparente sa citatima ubijenog Zorana Điđića. Planirano je da se kolona kreće Terazijama, ulicom Kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije, gde će položiti vence, a šetnja će se završiti u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, gde je Đinđić sahranjen.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred ulaza u zgradu Vlade Srbije. Zbog planiranja i izvršenja atentata na tadašnjeg premijera Srbije, na dugogodišnje zatvorske kazne osuđeni su pojedini pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) i pripadnici zemunskog kriminalnog klana.

Politička pozadina tog ubistva još nije rasvetljena, a u oktobru 2012. godine počelo je suđenje za pobunu JSO - događaj koji je još bivši specijalni tužilac Jovan Prijić povezao sa ubistvom Đinđića kada je u optužnici napisao da je "pobuna bila prvi korak ka atentatu premijera".

http://www.youtube.com/watch?v=fYv74BQfhNU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track