Porodice nestalih Srba: Požar u Žilivodama podmetnut

Reagovanje

Porodice nestalih Srba: Požar u Žilivodama podmetnut

Srbija -
Porodice otetih i ubijenih na KiM "daju sebi za pravo da veruju da je neko, podmetnuvši požar, namerno hteo da uništi dokaze o postojanju masovne grobnice srpskih civila na lokaciji Žilivode, kao što je to učinjeno i svih prethodnih godina kada su u pitanju zločini nad Srbima", navedeno je u pismu

BEOGRAD - Porodice kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji smatraju da je požar koji je izbio na masovnoj grobnici Žilivode kod Obilića podmetnut, kako bi bili uništeni dokazi o posmrtnim ostacima srpskih žrtava, a Srpsko nacionalno veće severnog KiM tvrdi da su požar namerno izazvali lokalni Albanci.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je ranije danas da je lokaciju Žilivode, za koju se sumnja da se na njoj nalaze posmrtni ostaci nestalih Srba, zahvatio požar i da je pretraga terena prekinuta.

Udruženje porodica kindapovanih i ubijenih na KiM je u otvorenom pismu Euleksu ocenilo da je "prosto neverovatno" da je na toj lokaciji mogao izbiti požar .

Pritom se podseća da su porodice srpskih civilnih žrtava od Euleksa i radne Grupe za nestale "stalno dobijale uveravanja da ovu lokaciju čuvaju snage Kosovske policijske službe i da je lokacija u svakom trenutku i u svakom pogledu potpuno zaštićena".

Porodice otetih i ubijenih na KiM "daju sebi za pravo da veruju da je neko, podmetnuvši požar, namerno hteo da uništi dokaze o postojanju masovne grobnice srpskih civila na lokaciji Žilivode, kao što je to učinjeno i svih prethodnih godina kada su u pitanju zločini nad Srbima", navedeno je u pismu.

Porodice žrtava su, kako se dodaje, "sa ogorčenjem i zaprepašnjenjem" primile vest o požaru upravo u trenutku kada se u otkopavanjima stiglo do dubine od 25 metara na kojoj se, kako pokazuju u satelitski snimci, nalaze zemni ostaci najmanje 26 tela.

Porodice žrtava podsećaju da je prostor gde su se vršila otkopavanja ove masovne grobnice u zemlji i kamenju, bez rastinja i navode da "prosto neverovatno zvuči saznanje da je tu mogao izbiti požar".

"I upravo kada su najbliži srodnici rudara iz rudnika Belaćevac i ostalih kidnapovanih srpskih civila, čija se sudbina još ne zna, očekivali da će konačno posle 14 godina saznati šta se sa njihovim najmilijima dogodilo, dotučeni su vešću da je izbio požar", navedeno je u pismu.

SNV severnog KiM tvrdi u saopštenju da su "tamošnji Albanci prekjuče u pomenute jame ubacili velike količine benzinom natopljenih krpa i zapalili ih" i smatra da je to učinjeno da bi se osujetilo već započeto iskopavanje posmrtnih ostataka Srba.

"Ni albanske vlasti, ni KFOR, ni Euleks nisu razmišljali da u Žilivode blagovremenoo upute vatrogasce", navedeno je u saopštenju SNV.

O tom događaju, međutim, kako veruju u tom Veću, neće biti obavešten generalni sekretar UN Ban Ki-mun koji uskoro stiže u Beograd i Prištinu.

SNV, takođe, ukazuje da na vest o požaru u Žilivodama, "nema makar formalnog reagovanja tehničke vlade Demokratske stranke, ni njenog Ministarstva za Kosovo i Metohiju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track