POŠAST: U Saudijskoj arabiji virus MERS ubio 107 ljudi

Smrtonosna bolest

POŠAST: U Saudijskoj arabiji virus MERS ubio 107 ljudi

Planeta -
Zabrinutost javnosti zbog širenja MERS-a dodatno se povećala ovog meseca nakon što su najmanje četiri lekara dala ostavku u bolnici Kralja Fahda u Džedi, jer su prethodno odbili da leče pacijente zbog straha od infekcije

RIJAD - Broj smrtnih slučajeva od Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS), u Saudijskoj Arabiji porastao je na 107, nakon što su još dve osobe umrle od tog virusa, saopštili su danas zvaničnici.

Saudijske zdravstvene institucije objavile su da je otkriveno još 16 zaraženih ljudi, čime je ukupni broj dijagnostikovanih slučajeva povećan na 361 osobu, prenose agencije.

Ovaj koronavirus otkriven je u septembru 2012. godine. Zabrinutost javnosti zbog širenja MERS-a dodatno se povećala ovog meseca nakon što su najmanje četiri lekara dala ostavku u bolnici Kralja Fahda u Džedi, jer su prethodno odbili da leče pacijente zbog straha od infekcije.

Bolest je još tajanstvena i malo se zna o tome kako se prenosi, a još manje o njenom poreklu. Zna se da smrtonosna, sa stopom smrtnosti od oko 55 odsto, što je znatno više od smrtnosti koju predstavlja njen "bliski rođak", teški akutni respiratorni virus SARS, čija je stopa smrtnosti bila 9,6 posto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track