Posle 56 godina: Kofer Imre Nađa vraćen Mađarskoj
Foto: Radio Sarajevo

Posle 56 godina: Kofer Imre Nađa vraćen Mađarskoj

Planeta -
Imre Nađ je, nakon sovjetske intervencije oktobra 1956, našao azil u zgradi jugoslovenske ambasade, ali je odveden i na tajnom suđenju za kontrarevoluciju osuđen na smrt i 16. juna 1958 pogubljen.

SARAJEVO - Danas je Ambasada Republike Mađarske u Sarajevu preuzela kofer Imre Nađa, premijera ove zemlje 1956. godine. Te godine su sovjetske trupe ugušile oktobarski ustanak u Mađarskoj.Imre Nađ je, nakon sovjetske intervencije oktobra 1956, našao azil u zgradi jugoslovenske ambasade.Nakon što je posredstvom Vlade Jugoslavije postignut sporazum o prestanku azila Imre Nađa, uz obavezu mađarske strane da neće politički kriviti učesnike ustanka u Budimpešti, koji su se sklonili u jugoslovesku ambasadu on je predat vlastima u Budimpešti. Međutim iste večeri je odveden i na tajnom suđenju za kontrarevoluciju zajedno sa još tri generala osuđen na smrt i 16. juna 1958 pogubljen.

Diplomatski običaj traženja azila u ambasadi strane zemlje, ozakonjen je Bečkom konvencijom 1961. godine.Kofer Imre Nađa je proteklih 56 godina čuvan i sačuvan kao deo mađarske i ostavštine nekadašnjeg jugoslovenskog ambasadora Osmana Đikića. Sve ove godine pratio je put ambasadora Osmana Đikića i njegove supruge Vojke Đikić. Putovao je od Budimpešte do Alžira preko Helsinkija, Pariza i Sarajeva. Preživeo je rat i opsadu Sarajeva.Nakon današnjeg preuzimanja u ambasadi Mađarske u Sarajevu kofer Imre Nađa biće prebačen u Budimpeštu u muzej ovog mađarskog političara,prenosi Radio Sarajevo.

Kofer Imre Nađa je proteklih 56 godina čuvan kao deo mađarske i ostavštine nekadašnjeg jugoslovenskog ambasadora Osmana Đikića (Foto:Radio Sarajevo)
Kofer Imre Nađa je proteklih 56 godina čuvan kao deo mađarske i ostavštine nekadašnjeg jugoslovenskog ambasadora Osmana Đikića (Foto:Radio Sarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track