SAMO TEORIJA ZAVERE: Nema zaprašivanja iz vazduha, niti se sprovodi geoinžereing, i NI NASA NI UN TO NISU PRIZNALE

teorija zavere

SAMO TEORIJA ZAVERE: Nema zaprašivanja iz vazduha, niti se sprovodi geoinžereing, i NI NASA NI UN TO NISU PRIZNALE

Planeta -

ISPRAVKA! Portal Kurira je prvobitno objavio tvrdnje da su NASA i UN "priznale da nas zaprašuju kemtrejlsima", ali nakon analize fakt-čekera utvđeno je da ove tvrdnje nemaju naučnu osnovu i spadaju u teren teorija zavera koje se sve češće pojavljuju na društvenim mrežama.

Kurir je tada, uz video snimak, naveo kako je Riley Duren, naučnik u NASA-i, upozorio “javnost da je zaprašivanje atmosfere u ime klimatskih promjena teškim metalima u najmanju ruku moguće” i da se to “može iskoristiti u zle svrhe”

Videosnimak koji je bio dostupan u prvobitnom tekstu o tome da je i NASA, nakon UN-a, “priznala da nas truju”, objavljen je 22.4.2014. na Jutjub kanalu Truthstream Media. U opisu ovog kanala je rečeno da na njemu nisu “mainstream” vesti, nego da predstavlja analize “Matriksa” u kojem navodno živimo.

Dakle, ovo nije zvanični kanal NASA-e i sam opis o tumačenju “Matrixa” upućuje jasno na “zaverološku” prirodu sadržaja na njemu.

Na sajtu Truthstream Media je istog dana objavljen članak sa identičnim tvrdnjama - da je naučnik iz NASA-e "priznao chemtrails", kao i u Jutjub videu.

Iako se to navodi u Kurirovom članku i kasnijim prenošenjima, NASA nije priznala ništa, a kamoli "zaprašivanje". U ovom videosnimku, u trajanju od 12 minuta i 38 sekundi, zapravo su dostupne delimične izjave koje je Duren dao tokom prezentacije održane 4.3.2013. godine na temu geoinženjeringa i klimatskih promena.

Na njegove izjave je “namontiran” do koji čita narator u snimku i zapravo on tumači da Duren “priznaje” da zaprašivanje postoji.

Bilo je reči i o potencijalnim rizicima kako bi se u konačnici došlo do najboljih rješenja. Duren na ovom snimku niti je govorio o “kemtrejlsima”, niti o tome da ih je NASA priznala, kao ni o tome da NASA “zaprašuje”, kako mu je pripisano u objavama.

Govoreći o rizicima, Duren u dijelu izlaganja sa naslovom “Thinking critically” (Razmišljati kritički) iznosi niz potencijalnih problema u vezi sa geoinženjeringom. U istom dijelu (45:00 na snimku) on doista govori da scenario kao iz televizijske serije “The Six Million Dollar Man”, u kojoj bogati negativac napravi mašinu za kontrolisanje vremena, nije više samo naučna fantastika i da bi mogao postati stvarnost.

Kemtrejls (skraćenica od Chemical Trails - Hemijski tragovi) kako teoretičari zavere zovu tragove koji ostaju iza mlaznih aviona, su zapravo po tvrdnjama iz zajedničkog dokumenta koji su sastavile Savezna uprava za civilno vazduhoplvstvo SAD-a (FAA), NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu SAD-a (NOAA) - Kontrejlsi.

Ovo je takođe skraćenica od engleskih reči "Condesation Trails" - Kondenzacioni tragovi, i uobičajena su stvar od nastanka mlazne avijacije. U zavisnosti od vremenskih uslova oni se kraće ili duže zadržavaju na nebu.

Nije tačno da je priznanje o kemtrejlsima i geoinženjeringu stiglo od UN, kako se navodilo prvobitno u članku.

Pretraga arhive saopštenja UN-a ne pokazuje nikakvo “priznanje” o navodnom zaprašivanju, piše raskrinkavanje.ba.

Stoga je jasno da sve tvrdnje iz prvobitnog teksta spadaju u domen teorije zavere.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track