POSLEDNJI JANUKOVIČEVI SATI: Pre bega iz Kijeva telefonom se čuo sa Bajdenom
Foto: Reuters

Razgovor sa potpredsednikom SAD

POSLEDNJI JANUKOVIČEVI SATI: Pre bega iz Kijeva telefonom se čuo sa Bajdenom

Planeta -
Razgovor trajao duže od sat vremena, a u toku protesta čuli su se 9 puta

VAŠINGTON - Dva dana pre nego što je pobegao iz Kijeva, svrgnuti ukrajnski predsednik Viktor Janukovič razgovarao je telefonom duže od sat vremena sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom - funkcionerom za vezu sa američkom vladom tokom političke krize u Ukrajini.

Viši zvaničnik administracije koji je bio upoznat sa tim razgovorom, naveo je da je Bajden upozorio Janukoviča da se "prostor za rešavanje krize brzo zatvara, ukoliko već nije zatvoren", prenela je agencija AP.

Neimenovani zvaničnik je dodao da je Janukovič na početku bio "prkosan i optužio demonstrante sa ulicama Kijeva da su teroristi", ali je Bajden tu završio razgovor. AP navodi, pozivajući se na isti izvor, da je Bajden devet puta razgovarao sa Janukovičem tokom političke krize u Ukrajini.

http://www.youtube.com/watch?v=2ifWCBX6sDI

Počela kampanja za predsedničke izbore

U Ukrajini je danas zvanično otpočela kampanja za prevremene predsedničke izbore koji će biti održani 25. maja, a biće i predstavljen novi premijer i njegov kabinet.

U prepodnevnim satima Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton održaće u Kijevu konferenciju za novinare, javile su zapadne agencije. Iz Vašingtona u posetu Kijevu danas dolazi zamenik američkog državnog sekretara, Vilijam Berns, a uskoro u Ukrajinu dolazi i britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg. Lokacija na kojoj se nalazi smenjeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič i dalje nije poznata, a život u Kijevu se polako, posle tromesečnih protesta polako vraća u normalu, prodavnice i restorani u centru ponovo su otvoreni.

Ukrajinska centralna izborna komisija jutros je postavila na sajtu izborni kalendar, po kojem se kandidatima daje mogućnost da se registruju za izbornu trku do 4. aprila. Šef izborne komisije izjavio je da ne vidi nikakve zakonske prepreke za bilo kog kandidata, uključujući i bivšu premijerku Juliju Timošenko, koja je u subotu puštena iz zatvorske bolnice. Najčešće pominjana imena za predsedničku trku su, pored Julije Timošenko, Arsenij Jacenjuk, proevropski bivši ministar spoljnih poslova i ekonomije, zatim milijarder Petro Porošenko i Vitalij Kličko, bivši svetski bokserski šampion i vođa partije Udar. Ukrajinske vlasti izdale su nalog za hapšenje Janukoviča, koji se tereti za masovno ubistvo 82 ljudi, uglavnom demonstranata, u sukobima između demonstranata i policije.Zemlju trenutno vodi privremena vlada na čijem čelu je predsednik parlamenta Oleksander Turčinov.

Lavrov: Niko ne treba da se meša u unutrasnje stvari Kijeva

Moskva se ne meša u unutrašnje stvari Ukrajine i očekuje isto i od drugih država, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u Moskvi. "Potvrdili smo našu principijelnu poziciju nemešanja u unutrašnje stvari Ukrajine. Računamo da će se svi pridržavati slične logike i koristiti kontakte sa različitim političkim snagama kako bi se smirila situacija", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa luksemburškim kolegom Žanom Aselbornom. "Slažemo se sa našim luksemburškim partnerima da su opasni i kontraproduktivni pokušaji da se Ukrajini nameće izbor po principu "ili ste sa nama ili protiv vas"", dodao je Lavrov. Po njegovim rečima, Rusija je zainteresovana da Ukrajina bude "deo opšteevropske porodice u svakom smislu te reči". Lavrov je kazao da Rusija pre davanja pomoći Ukrajini mora da vidi sastav i program njene buduće vlade. "Sada je veoma važno obezbediti uslove za normalnu ekonomsku obnovu i razvoj, a to zahteva neodložnu obustavu nasilja, upsotavljanje reda i nacionalno pomirenje", kazao je on. On je kazao da bi eventualna zabrana emitovanja programa ruskih televizija u Ukrajini, o čemu je bilo pojedinih inicijativa, "bilo ozbiljno kršenje ljudskih prava i slobode medija".

Ukrajina treba da imenuje novu prelaznu vladu

Ukrajinski parlament danas treba da imenuje premijera i prelaznu vladu, dok se zapadne zemlje spremaju da razmotre pomoć zemlji čija je privreda je na ivici bankrota.

Novi vršilac dužnosti predsednika Oleksander Turčinov treba da formira vladu samo nekoliko dana pošto je u parlamentu svrgnut predsednik Viktor Janukovič. U Ukrajini je počela kampanja za predsedničke izbore zakazane za 25. maj. Ukrajinska Centralna izborna komisija jutros je objavila kalendar izbora po kome kandidati mogu do 4. aprila da se registruju. Rusija, koja preti da će povući finansijsku podršku Ukrajini, osporava legitimitet prelaznih proevropskih vlasti. Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg i njegov američki kolega Džon Keri danas će u Vašingtonu takođe razgovarati o hitnoj finansijskoj pomoći Ukrajini. Nova vlast, postavljena posle zbacivanja predsednika Viktora Janukoviča, navodi da Ukrajini treba 35 milijardi dolara ove i iduće godine, i traži organizovanje međunarodne donatorske konferencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track