POSLOVNI FORUM SRBIJA-ČEŠKA: Škoda bi deo proizvodnje mogla da doseli u Srbiju?
Foto: Rojters

Česi zainteresovani za saradnju

POSLOVNI FORUM SRBIJA-ČEŠKA: Škoda bi deo proizvodnje mogla da doseli u Srbiju?

InfoBiz -
Ukupna robna razmena Srbije i Češke u 2013. bila je oko 785 miliona dolara, a vrednost izvoza iz Srbije u Češku iznosila 322 miliona dolara

BEOGRAD - Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da je češka kompanija "Škoda auto" zainteresovana da deo svoje proizvodnje premesti u Srbiju.

Ilić je novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS), na Poslovnom forumu Srbija - Češka, kazao da je generalni zastupnik Škode za Srbiju, Auto Čačak spreman da u svojim pogonima radi doradu i ugradnju pojedinih elemenata "Škodinih" vozila koji bi se radili u Srbiji, jer su to već radili i za kragujevačku Zastavu, a sada za Fijat.

"Time bi Škodini automobili bili jeftiniji za građane u Srbiji. Naši radnici bi proizvodili pojedine delove koji bi se nadograđivali u Srbiji, pa "škoda" ne bi bila kompletno iz Češke", naglasio je Ilić.

Ministar građevinarstva Srbije je naglasio i da češka preduzeća imaju veliki interes da dođu u Srbiju, dodavši da je to industrijska zemlja čije je privreda godinama prisutna u Srbiji sa svojom tehnologijom i opremom.

Ilić je podsetio da je tokom prošlogodišnje posete Vlade Srbije Češkoj, Srbiji ponuđen jedan veoma povoljan kredit čiji je deo već iskorišćen za železnicu, a veći deo je još neiskorišćen jer je Međunarodni monetarni fond (MMF) rekao da Srbija ne može više da se zadužuje. Češka vlada je, po njegovim rečima, prihvatila predlog da taj neiskorišćen deo kredita pređe u koncesionu liniju, tako što će češke firme izvoditi radove na autoputu Koridora 11, od Zrenjanina do mosta Zemun-Borča, i tako bi Srbija dobila autoput kroz Banat.

"Studija koju smo zajednički uradili je pokazala da bi se taj autoput kompletno finasirao iz naplate putarine. Država ne bi bila zadužena, budžet ne bi bio opterećen, što znači kompletna sredstva bi se vraćala kroz naplatu putarine", kazao je Ilić.

On je dodao da je sa predsednikom Češke Milošem Zemanom razgovarao da se ubrza taj projekat i da su češke firme donele skoro pripremljene predugovore. U PKS danas je održan poslovni forum Srbija - Češka gde se predstavilo oko 50 kompanija iz Češke, i oko 100 kompanija iz Srbije, zainteresovanih za saradnju. Češke kompanije su iz oblasti energetike, građevinarstva, mašinske i elektroindustrije, IT sektora, farmacije, poljoprivrede, trgovine, opreme za hotelijerstvo, ali i iz uslužnih delatnosti.

Predsednik PKS Željko Sertić kazao je da je ukupna robna razmena Srbije i Češke u 2013. bila oko 785 miliona dolara i da je vrednost izvoza iz Srbije u Češku iznosila 322 miliona dolara, što je više od 80 odsto nego u 2012, dok je vrednost uvoza iz Češke oko 462,6 miliona dolara, što je rast od 24,3 odsto. Državno-privredna delagacija Češke, na čelu sa predsednikom zemlje Milošom Zemanom, od juče boravi u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track