Poternica za studentom koji je umalo prevario NASA

Ivica Dačić

Poternica za studentom koji je umalo prevario NASA

Crna Hronika -
Vlajković, za koga se sumnja da je falsifikovanjem dokumentacije upisao doktorske studije u Cirihu i postao stipendista Fonda za mlade telente, položio je na beogradskom Fizičkom fakultetu samo sedam ispita

BEOGRAD - Raspisana je poternicu za studentom Stefanom Vlajkovićem, osumnjičenim da je prevarom došao do stipendije Fonda za mlade talente i upisao doktorske studije u Cirihu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je novinarima rekao da se za Vlajkovićem traga, ali da još nije uhapšen.

"Raspisana je, kako sam obavešten od policije, poternica za njim, ali on još nije lišen slobode i za sada, u tom slučaju nema nekih novosti", rekao je Dačić.

Vlajković, za koga se sumnja da je falsifikovanjem dokumentacije upisao doktorske studije u Cirihu i postao stipendista Fonda za mlade telente, položio je na beogradskom Fizičkom fakultetu samo sedam ispita. U falsifikovanom dokumentu navedeno je da je položio 25 ispita.

Mediji su o Vlajkoviću pisali i izveštali kada je najavljivao izgradnju srpskog satelita. U Fondu za mlade talente je rečeno da je protiv Vlajkovića podneta krivična prijava i da se očekuju "zvanične, završne potvrde", kako bi se pokrenula procedura za vraćanje sredstava.

"Vlajkovićeva stipendija iznosi 578.000 dinara, a kada dobijemo sve zvanične potvrde pokrenućemo postupak za vraćanje ovog novca", kazao je koordinator radne grupe Fonda za mlade talente Miloš Radosavljević. On je naveo da je Fond u stalnoj komunikaciji sa Fizičkim fakultetom i policijom.

Student fizike Stefan Vlajković uspeo je da prevari Fizički fakultet, Fond za mlade talente, čuveni Tehnički univerzitet u Cirihu, a umalo i NASA da 2015. lansira mali satelit "made in Serbia".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track