POTOP U SRBIJI: Do subote nikud bez kišobrana!
Foto: Nemanja Pančić

Sastavili se nebo i zemlja

POTOP U SRBIJI: Do subote nikud bez kišobrana!

Srbija -
Prete nam novi talas poplava jer će u naredna tri dana pasti i do 120 litara kiše po metru kvadratnom što je količina uobičajena za čitava dva meseca
1 / 6 Foto: Nemanja Pančić

BEOGRAD - Kiša jakog intenziteta pada u Valjevu, Beogradu, na Crnom Vrhu, u Negotinu, na Zlatiboru i u Sjenici.

Kiša umerenog intenziteta pada u Loznici, Smederevskoj Palanci i Zaječaru, a slaba kiša pada u Banatskom Karlovcu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Velikom Gradištu, Požegi, na Kopaoniku, u Kuršumliji, Kruševcu, Ćupriji i Vranju.

Lije kao iz kabla

U naredna tri dana pašće onoliko kiše koliko obično padne za dva meseca - i do 120 litara po kvadratnom metru, najavljuju meteorolozi. Zbog obilnih padavina očekuje se porast vodostaja, pa raste i opasnost od poplava.Narednih dana u Srbiji očekuju se obilne padavine, jak vetar i niska temperatura. U toku noći na severu i u planinskim predelima duvaće jak, povremeno olujni severozapadni vetar. U četvrtak i petak na višim planinama očekuje se sneg i stvaranje snežnog pokrivača.

U Srbiji je jutros bilo najtoplije u Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu, Negotinu, Nišu, Leskovcu, Dimitrovgradu i Vranju, gde je u 7 časova izmereno 13 stepeni, a najhladnije na Kopaoniku, gde je temperatura vazduha iznosila četiri stepena, dok u mnogim mestima širom zemlje pada kiša.

TRENUTNE TEMPERATURE U SRBIJI MOŽETE POGLEDATI OVDE

U Banatskom Karlovcu, Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Kuršumliji, Kruševcu, Ćupriji i Zaječaru izmereno je 12, na Paliću, u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Požegi 11, Somboru i Loznici 10, na Crnom Vrhu i u Sjenici sedam, a na Zlatiboru šest stepeni.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Broćić: Rastu vodostaji svih reka

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić potvrdio je da na ovom području rastu vodostaji svih reka, ali da za sada nema ugroženih kuća i domaćinstava.

"Nivo Zapadne Morave je porastao za 60, Bjelica za 45 i Moravice za oko 20 centimetara, s obzirom da je kiša neprestano padala u poslednjim satima", naveo je on. Prema njegovim rečima mesnim zajednicama u opštini Lučani su podeljeni džakovi i pesak na potezu od Viče do Lučana."U Đeraću, selu koje je prethodnom poplavom bilo najugroženije, je postavljeno oko 2.000 džakova, a danas se nastavlja sa punjenjem vreća peskom", istakao je on.

Broćić je napomenuo da su sve ekipe u pripravnosti i da trenutno nema ugroženih domaćinstava, međutim, kako je dodao, niko ne može da predvidi kakva će situacija biti u toku dana.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Marić: Narednih 72 sata stanje pune pripravnosti

Republički hidrometeorološki zavod upozorava na porast vodostaja na svim rekama u Srbiji. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kaže da su, zbog opasnosti od poplava, sve lokalne samouprave zvanično upozorene da naredna 72 sata budu u stanju potpune pripravnosti.

Marić ističe da će biti angažovani svi raspoloživi resursi i snaga uključujući i kapacitete srpsko-ruskog komunikacionog centra u Nišu. Na Savi kod Šapca vodostaj se nalazi iznad granice redovne odbrane od poplava sa tendencijom porasta od sutra. Na Kolubari će vodostaji prevazići granicu redovne odbrane od poplava već danas, a sutra i granicu vanredne odbrane.

Na slivu Toplice tokom sutrašnjeg dana vodostaj će prevazići granicu redovne odbrane od poplava.Danas i sutra, na Mlavi i Peku vodostaji će prevazići granice redovne odbrane od poplava, a na gornjem toku Zapadne Morave, na Moravici, Bjelici i donjem toku Ibra vodostaji će prevazići upozoravajuće nivoe.

Ne ponovilo se: Aprilske poplave (Foto: Tanjug)
Ne ponovilo se: Aprilske poplave (Foto: Tanjug)

Zrenjanin: Kontrolišu se nasipi i prati vodostaj

Štab za odbranu od poplava u Zrenjaninu je u pripravnosti, kontrolišu se nasipi i prati vodostaj reka, izjavio je načelnik komunalne policije u tom gradu Igor Virijević. On je kazao da je stanje pripravnosti proglašeno u Srbiji jer postoji pretpostavka da može doći do bujičnih reka na jugu zemlje.

- Pratimo stanje vodostaja reka na području grada i za sada ne postoje nikakvi problemi. Možda će samo Tamiš porasti. Nasipi su dobri i kontrolišu se, a jedini apel koji upućujemo jeste da se po krunama nasipa ne ide teškom mehanizacijom - rekao je Virijević novinarima.

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak obavestio je danas građane i nadležne službe o uvođenju pripravnosti u štabovima, kako bi svi koji učestvuju u sistemu odbrane od poplava bili spremni. U upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, koje je prosledjeno iz kabineta gradonačelnika, navedeno je da se danas posle podne i uveče lokalno očekuju obilni pljuskovi sa gradom i jakim vetrom. Predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević takođe je obavestio članove štaba za vanredne situacije u toj opštini da narednih dana budu dostupni i u pripravnosti.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track