POTOP U SRBIJI: Kod S. Karlovaca odronilo se 700 kubika zemlje, naselja odsečena od sveta!
Foto: Mup Srbije

Vanredno u 18 opština

POTOP U SRBIJI: Kod S. Karlovaca odronilo se 700 kubika zemlje, naselja odsečena od sveta!

Srbija -
Do zatvaranja puta došlo je usled pojave klizišta koje je odnelo oko 700 kubika zemlje. Saobraćaj će biti prekinut do daljnjeg
1 / 23 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Umčarima se noćas utopila jedna osoba, a druga žrtva poplava je vatrogasac spasilac kog je jutros odnela bujica na reci Jasenici dok je spasavao čoveka koji se u strahu od poplava popeo na drvo. Treća žrtva je muškarac (61) koji se utopio u rukivacu Dunava kod Kovilja. Uplašivši se za svoj život u čamcu punom vode, on je pokušao da se plivajući domogne obale, ali se utopio.

23.27 - Posle obilaska Lučana, ministar odbrane Bratislav Gašić, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, posetio je Valjevo.

Gašić i Diković prisustvovali su sednici Štaba za vanredne situacije u Valjevu, tokom koje ih je gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić upoznao sa situacijom u gradu i okolini.

22.43 - Zbog mogućnosti odrona zemljišta večeras je obustavljen saobraćaj na Smederevskom putu u oba smera, saopštio je Biro za saradnju sa medijima MUP-a Srbije.

U toku je intervencija pripadnika Sektora za vanredne situacije.

22.11 - Hidrolog u Republičkom hidrometeoroškom zavodu (RHMZ) Dejan Vladiković rekao je večeras da se tokom noći očekuje poplavni udar na donjem delu sliva Kolubare u okolini Obrenovca i gornjem delu sliva Tamnave.

21.40 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević još jednom su apelovali na građane da u uslovima vanrednog stanja slušaju uputstva nadležnih organa, posebno kada je reč o proceni njihove ugroženosti i neophodnosti da se evakuišu.

21.22 - MUP: Na teritoriji Srbije do sada je evakuisano ukupno 3.367 osoba, poplavljeno oko 500 objekata, dok je preko 700 ugroženo.

20.44 - Od sedam opština Šumadije najveća šteta, zbog obilnih padavina, je na području Topole, Rače i Aranđelovca, izjavio je večeras Tanjugu načelnik uprave za vanredne situacije za Šumadijski okrug Branko Jovanović.

Siniša Mali: Građane moraju da poštuju savete nadležnih organa

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali noćas je, posle sednice Gradskog štaba za vanredne situcija apelovao na građane da slušaju i poštuju savete nadležnih organa kako se ubuduće slučajevi poput ovog u Umčarima ne bi dešavali.

"Imamo i prvu žrtvu. U Umčarima se utopila jedna osoba, zato što nije slušala nadležne organe koji su je savetovali da treba da se evakuiše iz kuće. Naš primarni cilj je da izbegnemo takave slučaje", rekao je Mali i podvukao da građani, ukoliko se evakuacija naredi poslušaju nadležne organe oko načina evakuacije.

Mali je rekao da su na teritoriji grada najugroženija područja Lazarevca, Obrenovca i Grocke. Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković izjavio je jutros da se broj evakusanih zbog poplava povećao za deset i da ih je do sada zbrinuto 46 osoba. Oni su smešteni u obrenovačkom hotelu i Mesnoj zajednici Poljane.

Čučković je precizirao da su svi dobro i da hrane i smeštajnih kapaciteta ima dovoljno, ocenivši da će naredni dani biti veoma teški i biće izazov za sve, ilustrujući to podatkom da je nivo vode od noćas u 1.sat porastao za 30 centimetara.

20.38 - Večeras je došlo do zatvaranja saobraćaja za sva vozila, na putu od izlaza iz Sremskih Karlovaca prema Inđiji, odnosno delu Banstola do Čortanovačke raskrkrsnice. Do zatvaranja puta došlo je usled pojave klizišta koje je odnelo oko 700 kubika zemlje. Saobraćaj će biti prekinut do daljnjeg.

20.25 - Kiša je u Kragujevcu večeras oko 20 časova prestala da pada, a na sednici Štaba za vanredne situacije je ocenjeno da je tokom dana poplavljeno oko 50 stambenih i poslovnih objekata, a da je jedna osoba evakuisana.

"Reka Lepenica u Kragujevcu je večeras u blagom opadanju, a zbog izlivanja reke Uglješnice putni pravac ka Batočini i dalje je u prekidu", izjavio je načelnik za zaštitu od elementarnih i drugih nepogoda Dragoš Radovanović.

On je dodao da je od obilnih padavina najveću štetu pretrpelo poljoprivredno zemljišti na obodima Kragujevca, kao i jedna privatna firma u Petrovcu čija je hala, sa vrednom opremom, potopljena.

"Nivo Uglješnice je, takođe počeo da opada, a raduju nas i prognoze da će do ponoći potpuno prestati padavine", rekao je Radovanović. On je dodao da su procene takve, da će tokom noći biti evakuisano još nekoliko osoba iz Panonske ulice.

20.04 - Načelnik sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić upozorio je da večeras građanima koji su na udaru poplavnih talasa predstoji još jedna teška noć i precizirao da će situacija biti najkritičnija u Ubu, Jagodini i Osečini.

Marić je precizirao da je do sada evakuisano 3.367 osoba, ali da će taj broj svako rasti.Sektor za vanredne situacije trenutno ima informaciju o dve žrtve poplava, jednoj koja se jutros utopila u Umčarima i spasiocu iz Topole koji se vodi kao nestao.

Marić je istakao da se poplave koje su pogodile Srbiju nikada nisu dogodile u ovolikom obimu, i da su zato svi kapaciteti države stavljeni u funkciju spašavanja života.

"Težište naših aktivnosti je spašavanje života i apelujem na građane da slušaju preporuke nadležnih organa. Najvažniji je život a onda imovina i najvažnije je da do prestanka padavina više niko ne izgubi život, a onda nam predstoji mukotrpan posao vraćanja života u normalu", rekao je Marić.

19.34 - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić obišao je Šabac kome preti najveći poplavni talas i najavio da će krizni štab tokom noći napraviti plan odbrane tog grada od poplava.

Antić je izjavio je da u narednih dva do tri dana Šapcu preti poplavni talas, koji će biti najveći u istoriji tog grada i najavio da će u odbranu od poplava biti uključeno oko 10.000 građana i brojna mehanizacija.On je objasnio da će u narednih dva do tri dana u Šabac stići vrh poplavnog talasa na Savi visine oko 650 centimetara, što je najveći vodostaj ikada. Do sada najveći zabeležen vodostaj Save u Šapcu bio je 590 centimetara, tako da je i odbrana od poplava dimenzionisana prema tom nivou vodostaja.

Posle obilaska poplavljenih područja i razgovora sa čelnicima Opštine Šabac i odgovornim ljudima u Javnom preduzeću "Srbija vode", Antić je preneo da su se čelni ljudi tog javnog preduzeća bukvalno preselili u Šabac i noćas će krizni štab napraviti ozbiljan plan odbrane tog grada od poplava. Ministar energetike i rudarstva je skrenuo pažnju da će u akciju odbrane od poplava u Šapcu u naredna dva dana morati da se uključi od 8.000 do 10.000 građana, da se vrećama sa peskom podigne nivo bedema na svim kritičnim tačkama i da se one pojačaju mehanizacijom.

"Pred nama su zaista teška tri dana u kojima će biti puno posla, a na žalost puno posla imamo u čitavoj Srbiji. Iako se očekuje prestanak padavina, ova muka što nas je zadesila time se ne završava, jer su te iste padavine bile i u zemljama u okruženju, tako da Sava nosi ogromnu količinu vode ka Srbiji", predočio je Antić.

18.50 - Nasip na reci Lugomir kod fabrike Juhor u blizini Jagodine danas je probila voda i ugrožena su sela Končarevo i Rakitovo, čiji će stanovnici morati da budu evakuisani, izjavio je načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP-a za Pomoravski okrug Goran Kušić. Kušić je rekao da Jagodini ne preti opasnost.

"Na taj način ova reka ne ugrožava Jagodinu, ali još uvek postoji opasnost od reke Belice koja protiče kroz grad. Belica se izlila u naselju Trnava kod Jagodine gde su poplavljene kuće", rekao je Kušić.

Belica u gradu jos nije prešla nasipe, ali se na pojedinim mestima po malo izliva. Na kritičnim mestima, oko mostova, postavljeni su džakovi i nasipana je zemlja. Sva mehanizacija komunalnih i putnih preduzeća je u funkciji odbrane od poplave. Kameni most preko Belice kod Bolnice u Jagodini je zatvoren za saobraćaj jer je voda podigla asfalt.

Na sednici Štaba za vanredne situacije u Jagodini, koja je održana danas popodne, rečeno je da je voda iz jagodinskog gradskog vodovoda ispravna za piće.

Ni sutra đaci osnovnih i srednjih škola u Jagodini neće pohađati nastavu. Lugomir je potopio sela na putnom pravcu prema Rekovcu: Kolare, Glavinci, Bresje i Leštar, odakle se meštani evakuišu i, ukoliko ne mogu drugačije da se snađu, imaju organizovano prenoćište u Domu učenika u Jagodini. Ta reka je potopila i deo industrisjkog kompleka matične Fabrike kablova. Potoci i rečice su poplavili i sela Miloševo, Račnik, Bagrdan, zatim Trnava, Vinorača i Dragocvet.

U gradu su, zbog nemogućnosti da kišna kanalizacija primi toliku količinu vode, poplavljene mnoge ulice u gradu tako da je saobraćaj onemogućen. Reka Crnica je poplavila Paraćin i tamo trenutno nema struje, a u Rekovcu, gde je danas bilo kritično zbog izlivanja svih reka i potoka, trenutno je malo opao nivo vode. Kritično je i u Svilajncu, naročito u selu Kušiljevo.

Za evakuisane meštane obezbeđen je smeštaj u Vatrogasnom domu u Svilajncu i školi u Kušiljevu. Velika Morava kod Bagrdana kod Jagodine se izlila na auto put i saobraćaj je u prekidu.

18.05 - Zapadna Morava u Čačku nadošla je znatno više u odnosu na poplave koje su ovaj grad pogodile prošlog meseca. Obilna kiša koja je padala bez prestanka gotovo 48 sati dovela je do podizanja nivoa pritoka na području Dragačeva i Požege, pa se dotok približio istorijskom maksimumu iz 1965. godine, i trenutno iznosi oko 1100 kubnih metara vode u sekundi i stalno raste.

17.36 - U selu Dragincu kod Loznice napukao most, i preti rušenje. Selo je u potpunosti odsečeno, a čitaoci javljaju da im je potrebna pomoć.

17.34 - Sve probleme u vezi sa poplavama građani Novog Sada, mogu da prijave, umesto na broj 0800 021 021 koji je usled tehničkih problema u kvaru, na sledeće brojeve telefona : 021/ 480-7913, 480-7928, 480-7911.

17.33 - Kompletna mehanizacija srpskih železnica angažovana je na terenu duž pruga, kako bi se gde god je to moguće koloseci što pre osposobili za saobraćaj, kazao je danas generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović.

"Na raščišćavanju pruga od odrona i posledica poplava angažovan je veliki broj železničara širom Srbije, a aktivirali smo i pomoćne vozove i drezine, koji će saobraćati duž pruga kako bi se kontrolisalo stanje koloseka i njihova ispravnost za bezbedan saobraćaj", objasnio je Simonović.

On je naveo da je u "Železnicama Srbije" jutros aktiviran Štab za vanredne situacije na nivou preduzeća i u svim železničkim regionima u Srbiji, koji neprekidno rade i koji će konstantno dežurati dokle god bude potrebno u uslovima velikih kiša, poplava i bujica na najvećem delu teritorije srpskih železnica.

17.20 - Vodena bujica koja je nastala od malog potoka preplavila je u većinu ulica u Sremskoj Kamenici. Prava reka nosi sve pred sobom, a žitelji ovih ulica pokušavaju da spasu najvredniji nameštaj i stvari noseći ih na viša mesta i spratove. Voda se izlila na mestu gde mostić spaja omaleni kanal, kada je smeće, koje je nabujali potok nosio sa sobom, zatrpalo prolaz.

http://www.youtube.com/watch?v=2Z65S0gbIfw

17.09 - Saobraćaj od Pojata, na auto-putu E-75, ka Kruševcu je obustavljen jer se na put izlila Jovanovačka reka. To je danas popodne potvrđeno Agenciji Beta u Sektoru za vanredne situacije Policijske uprave Kruševac. "Jovanovačka reka se izlila na put Pojate-Kruševac i saobraćaj je prekinut.

Očekujemo da će saobraćaj uskoro ponovo biti uspostavljen", kazao je Beti načelnik Sektora za vanredne situacije u Policijskoj upravi Kruševac, Aleksandar Lazarević. Jovanovačka reka koja se uliva u Veliku Moravu, protiče kroz Pojate, selo u opštini Ćićevac, gde se sa auto-puta vodi glavni za Kruševac.

17.06 - Šumadijska opština Rača je, zbog obilnih kišnih padavina, odsečena od svih gradova koji je okružuju, izjavila je predsednica opštine Dragana Živanović.

"Posle 15 godina izlila se reka Rača i na području opštine je bukvalno totalno izlivanje", rekla je Živanović i dodala da je opština još jutros proglasila vanrednog stanje.

Prema njenim rečima, zbog izlivanja te i reke Jasenice iz Rače se ne može ići ka Kragujevcu, Topoli, Velikoj Plani.Naglašavajuci da je na desetine ljudi evakuisano iz svojih kuća u mestima Popovići, Sepci, Živanović je rekla da je iz jednog domaćinstva evukuisano i 40 grla stoke.

"Jednog meštanina iz sela Sepci evakuisali smo pomoću čamca", rekla je Živanović i dodala da na pojedinim lokacijama na području opštine, visina bujice dostiže i dva metara.Živanović je navela i da opština flaširanom vodom snabdeva meštane iz ugroženih sela, jer je voda u mnogim bunarima zamućena.

14.52 - Oko 14.30 časova, zbog izlivanja reke, došlo je do prekida saobraćaja na putu Pojate - Kruševac, kod naplatne rampe.

13.21 - Meštani čačanskih sela Konjevići, Preljina, Baluga i Miokovci su bez struje, potvrđeno je danas agenciji Beta u Elektrodistribuciji u Čačku. Ta sela juče i danas su ugrožena poplavama usled izlivanja reke Čemernice. U Elektrodistribuciji kažu da je na području Čačka i Gornjeg Milanovca 8.000 potrošača bez struje, zbog havarija na oko 20 trafo stanica do kojih je došlo zbog nevremena. Meštani Lučana, Guče i Ivanjice za sada imaju redovno snabdevanje električnom energijom.

OPŠTINE KOJE SU PROGLASILE VANREDNU SITUACIJU

Grafički prikaz opština koje su proglasile vanrednu situaciju. Do sada, na snazi je odluka o proglasenju vanredne situacije u pet gradova i 14 opština - 14.05.2014. godine, u gradovima Valjevo, Šabac, Loznica, Čačak i Zaječar, i opštinama Osečina, Koceljeva, Lajkovac, Ub, Ljig, Gornji Milanovac, Mali Zvornik, Požega, Vladimirci, Kosjerić i Obrenovac.

13.01 - Od 1.764 škole u Srbiji, u 400 obrazovno-vaspitnih ustanova danas nema nastave i većina zatvorenih škola je na području Beograda i Valjeva, gde su obilne padavine dovele do teške situacije. Prema podacima iz školskih uprava, časova nema u čačanskim školama, na osnovu odluke tamošnjeg kriznog štaba, a đaci ne idu u školu ni na teritorijama opština Požega i Kosjerić.

Na području školske uprave Kragujevca nastava je obustavljena u 27 osnovnih i srednjih škola, a u jagodinskom kraju zatvoreno je sedam osnovnih škola, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Nastavu ne pohađaju ni učenici u pet osnovnih škola na području školske uprave Kraljevo. Nastava se bez problema odvija na području školskih uprava u Somboru, Novim Pazaru, Zrenjaninu i Zaječaru, kao i školama na Kosovu i Metohiji.

11.49 - Obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Velika Plana - Jagodina, kod Brzana (Opština Batočina).

11.28 - Saobraćaj je obustavljen na regionalnom putu Gornji Milanovac - Kragujevac, zbog izlivanja reke kod Vraćešnice. Do prekida saobraćaja došlo je i na državnom putu 1 b reda Paraćin - Zaječar, kod Grze, usled odrona zemlje na kolovoz.

10.13 - Vatrogasca spasioca D. L. (42) iz Topole odnela je jutros bujica u akciji spasavanja na reci Jasenici. Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da se za spasiocem još traga.

"Spasavao je čoveka koji je spas od bujice potražio na drvetu. Naši su spasli tog čoveka, a spasilac se otrgao od konopca. Potraga je u toku", rekao je Marić.

Vatrogasac je izgubio život na potezu između sela Žabare i Gorovič u toj opštini, izjavio je predsednik te opštine Dragan Jovanović. "D.L. je pokušao da spasE jednog čoveka, koji je krenuo na posao, a koji se zbog velike bujice na putu od Žabara do Goroviča, popeo na drvo", rekao je Jovanović. Prema rečima Jovanovića, u tom pokušaju spasavanja, jutros oko šest sati, vatrogascu D.L. se otkačila sajla i upao je u bujicu. Drugi vatrogasac koji je bio sa njim, uspeo je da prepliva bujicu i spasio se. Jovanović je rekao da je zbog kišnih padavina "situacija u Topoli katastrofalna", da je reka Jasenica koja se izlila oštetila most u Belosavcima, da je u potpunom prekidu regionalni put Topola-Rudnik, zbog klizišta i odrona u selu Guriševci. Deca su evakuisana.

10.04 - U opštini Trstenik danas je proglašeno vanredno stanje, a ugrožena su i izvorišta, tako da se od jutros voda koristi samo za tehničku upotrebu. Najteža situacija u opštini Trstenik je u prigradskom naselju Grabovac, gde se izlila Ljubostinjska reka i poplavila oko 30 domaćinstava. Struja je u nekim delovima Grabovca u prekidu, a tri porodice su noćas evakuisane.

10.00 - Reka Tamnava tokom protekle noći poplavila je centar Koceljeve a bujica je odnela most na regionalnom putnom pravcu iz te opštine ka Valjevu. Na području opštine u toku je evakuacija stanovništva a trenutno je iseljeno oko 50 porodica, dok škole i vrtići danas neće raditi. Predsednik opštine Koceljeva Veroljub Matić rekao je da se po Koceljevi može kretati samo čamcima. "Trenutno nam pomaže Žandarmerija i policija sa svojom opremom. Put ka Valjevu nije prohodan a u Koceljevu se može ući samo čamcima", rekao je Matić i dodao da je pored te varošice najugroženije stanovništvo u selima Donje Crniljevo, Kamenica i Batalage. Procenjuje se da je tokom proteklih 30 časova u Posavotamnavi palo više od 200 litara kiše po kvadratnom metru.

09.25 - U Preljini kod Čačka, usled izlivanja reke Čemernice, poplavljeno je oko 200 kuća. U toku je evakuacija stanovništva. U čačanskim mestima Preljina, Preljinska Baluga i Konjevići proglašena je vanredna situacija.

09.18 - Grad Beograd otvorio je kontakt linije po opštinama za pomoć građanima ugroženim poplavama. Tokom trajanja jakog kišnog talasa koji je zahvatio Beograd, svi građani mogu da zatraže savet i pomoć od dežurnih službi u opštinama i mesnim zajednicama. Spisak dežurnih službi u opštinama:

GO Barajevo – 011/8302-118;GO Voždovac – 064/8788-087; GO Vračar – 011/3081-400;GO Grocka – 011/8501-162, 066/8062-171;GO Zvezdara – 011/3405-771;GO Zemun – 062/8018-827;GO Lazarevac – 011/8123-191;GO Sopot – 011/8251-232;GO Mladenovac – 011/8231-422;GO Novi Beograd – 011/3106-872;GO Obrenovac – 064/8322-674;GO Palilula – 011/323-6221, 069/8266-520;GO Rakovica – 011/3582-582;GO Savski venac – 011/2061-845;GO Stari grad – 011/3220-721;GO Surčin – 011/8443-759, 011/8442-111, 011/8443-765;GO Čukarica – 062/8017-082.

08.45 - Marić je najavio da će u 11 sati u Vladi Srbije biti održana sednica republičkog štaba za varedne situacije. Zbog velike količine vode preti opasnost od klizišta, a zbog odrona saobraćaj je obustavljen na više putnih pravaca. Prema prognozi vremena kiša nastavlja da pada tako da se preduzimaju sve mere kako bi se zaštitili ljudi i imovina u ugroženim područjima.

http://www.youtube.com/watch?v=oYDRmzSoj_M

08.44 - Marić: Evakuisano 500 ljudi,vanredno u 18 opština i gradovaNačelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je jutros da je vanredno stanje proglašeno u 18 gradova i opština i da je tokom noći evakuisano 500 ljudi. "Evakuacije ljudi i dalje traju. Svuda, u Valjevu, u Preljini, Kosjereiću, duž celog toka Kulubare, mi smo sve naše ljudstvo stavili u funkciju spasavanja života", kazao je Marić. Prema nejgovim rečima, najkritičnija situacija je na teritoriji Kolubarskog, Mačvanskog i Moravičkog okruga. "Došlo je do velikog porasta vodostaja i izlivanja reke Kolubare kod Valjeva i Jadra kod Loznice i Osečine. Takođe se izlila i Tamnava, Čemernica i Bariča reka",rekao je Marić. Na snazi je vanredno stanje u gradovima Valjevu, Šapcu, Loznici, Čačaku, Zaječaru i opštinama Osečini, Koceljevi, Lajkovcu, Ubu, LJigu, Gronjem Milanovcu, Malom Zvorniku, Požegi, Vladimircima, Kosjeriću, Obrenovcu, Lučanima i Mionici.

08.30 - Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu. Jutros oko 8.30 časova obustavljen je saobraćaj na regionalnim putevima Velika Plana-Lapovo i Markovac-Rača

08.25 - Došlo je do obustave saobraćaja preko Rudnika, zbog odrona zemlje.

08.21 - Obustavljen tranzitni saobraćaj ka Novom Sadu i Nišu kod Bubanj potoka. Vatrogasci spasavaju putnike iz autobusa i automobila. Zbog obilnih padavina Kružni put, ulaz u Leštane blokiran je u oba pravca.

08.20 - Usled poplavljenja pruge na više mesta između Beograda i Mladenovca, obustavljen je železnički saobraćaj na relacijama Beograd - Niš i Beograd - Bar.6.25 - U Skupštini grada Beograda u toku je sednica Gradskog štaba za vanredne situacije, u čijem radu učestvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Gradonačelnik Beograda Siniuša Mali predsedava sednicom, koja je počela nešto posle 06.00 časova, a u njenom radu učestvuje i direktor policije Milorad Veljović.

Na jučerašnjoj sednici tog štaba doneta je odluka da osnovci i srednjoškolci danas i sutra nemaju nastave, a kako je ranije rečeno najteža situacija je u prigradskim delovima grada, kao i opštinama Lazarevac, Obrenovac, Barič, Grocka ...Na teritoriji Beograda tokom jučerašnjeg dana palo je 55 litara vode po kvadratnom metru, što je približno jednako mesečnom preseku padavina.

Sremska Kamenica (Foto: Tanjug)
Sremska Kamenica (Foto: Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track