POTRAGA ZA MALEZIJSKIM AVIONOM: Ostatke u Indijskom okeanu traži 7 kineskih brodova!
Foto: Beta Ap

Međunarodna akcija

POTRAGA ZA MALEZIJSKIM AVIONOM: Ostatke u Indijskom okeanu traži 7 kineskih brodova!

Planeta -
Istraga u toj oblasti je počela juče kada su na satelitskim snimcima uočena dva velika objekta, mogući ostaci nestalog aviona. Jedan od objekata je dug 24 metra, drugi pet metara, a Džon Jung, menadžer odeljenja za hitne situacije Australijske agencije za pomorsku bezbednost rekao je da je ovo najbolji trag do sada

KUALA LUMPUR - Najmanje sedam kineskih brodova uputilo se danas u južni deo Indijskog okeana, da bi se pridružili međunarodnoj potrazi za delovima nestalog malezijskog aviona, koji su okarakterisani kao "najbolji trag" do sada.

Malezijski avion sa 239 putnika i članova posade nestao je sa civilnog radara 8. marta, ubrzo nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking, i od tada mu se gubi svaki trag. U avionu je bilo najviše kineskih državljana - 153. Australijske vlasti su u međuvremenu saopštile da se u Indijski okean danas vraćaju pet aviona, s ciljem da nastave pretragu oblasti udaljene oko 2.500 kilometara jugozapadno od Perta.

Istraga u toj oblasti je počela juče kada su na satelitskim snimcima uočena dva velika objekta, mogući ostaci nestalog aviona. Jedan od objekata je dug 24 metra, drugi pet metara, a Džon Jung, menadžer odeljenja za hitne situacije Australijske agencije za pomorsku bezbednost, kaže da postoji mogućnost da u tom delu Indijskog okeana, koji je udaljen od jugozapadne obale Australije četiri sata vazdušnom linijom, ima još objekata.

"Ovaj trag je verovatno najbolji koji imamo", rekao je Jung.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

On je upozorio da bi objekti koji su uočeni mogli biti otpad koji se može naći duž pomorskih puteva, gde kontejneri mogu pasti sa teretnih brodova, mada je veći od dva uočena objekta duži od kontejnera, prenosi AP.U saopštenju Australijske agencije za pomorsku bezbednost navedeno je da su četiri aviona juče pretražila prostor veličine 23.000 kvadratnih kilometara, oko 2.500 kilomeatra jugozapadno od Perta, ali bez uspeha. Ta oblast se nalazi na pola puta između Australije i nenaseljenih ostrva kod Antarktika.

Ranije je istaknuto da je potraga bila otežana zbog slabe vidljivosti uzrokovane oblacima i kišom.Potraga za nestalim avionom prvo je počela u Tajlandskom zalivu i Južnom kineskom moru, gde je nekoliko zemalja poslalo brodove, helikoptere i avione da pretraže more.Istraga o sudbini nestalog "boinga 777" fokusirana je na podacima sa satelita i radara, koji ukazuju da je avion verovatno namerno skrenut sa kursa za Peking i da je to, po svemu sudeći, uradio neko stručan u kokpitu, navodi AFP.Međutim, to što Malezija stalno objavljuje često protivrečne informacije izazvalo je gnev porodica ljudi koji su se nalazili u avionu i osudu kineskih vlasti, budući da su dve trećine putnika bili Kinezi.

Nestanak aviona zbunjuje istražitelje i stručnjake za avijaciju. On je nestao sa civlnog radara kod istočne obale Maleziije manje od sat vremena posle poletanja. Malezijske vlasti veruju da je neko isključio komunikacione sisteme i naglo okrenuo u pravcu zapada, nakon što je avion preleteo severoistočnu obalu i dok je leteo iznad Tajlandskog zaliva. Malezijska policija je pretraživala podatke o pilotu i kopilotu, letu i osoblju na zemlji u pokušaju da otkrije motiv u okviru istrage koja se sada vodi kao kriminalistička.Poslednje reči iz kokpita izgovorene su dok je avion napuštao vazdušni prostor Malezije i prelazio u nadležnost kontrole leta u Vijetnamu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track