POTVRĐENO: Klinton bombardovao Srbiju zbog Monike Levinski!
Foto: Tanjug

Amerikanci objavili nekada poverljivu dokumentaciju

POTVRĐENO: Klinton bombardovao Srbiju zbog Monike Levinski!

Planeta -
Sramota: Saradnica bivšeg lidera SAD Minjon Mur savetovala ga 1998. da skandal zbog preljube „ispegla“ akcijama u svetu; Njujork tajms navodi da je njena ideja bila da se Klinton poziva na Boga i da na taj način podupre svoje političke ideje

VAŠINGTON - Neverovatno.Američki predsednik Bil Klinton naredio je bombardovanje Srbije 1999. kako bi rešio skandal nastao u SAD nakon što je 1998. obelodanjena njegova ljubavna afera s mladom stažistkinjom u Beloj kući Monikom Levinski. Rušenje Miloševića Naime, od petka je Nacionalni arhiv SAD počeo da obelodanjuje 2.500 nekada poverljivih dokumenata američke administracije, u kojima se našao i memorandum Klintonove nekadašnje savetnice Minjon Mur. U njemu ona upozorava lidera da hitno mora da vrati poverenje građana i povrati obraz dejstvima na različitim poljima, što podrazumeva i rušenje nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, a da se pritom poziva na najviše moguće sile.- Gospođica Mur takođe je savetovala Klintona da se poziva na Boga i da na taj način podupre svoju političku akciju i sve misaone procese - piše američki list Njujork tajms navodeći izjave Murove iz memoranduma. Nedugo zatim Klinton je bombardovao Srbiju, a ta akcija NATO nazvana je „Milosrdni anđeo“.Obelodanjena dokumenta takođe potvrđuju ranije spekulacije da je Klinton novčano pomagao opoziciju u Srbiji. Naime, pokazalo se da se on u julu 1999, na samitu Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, obavezao da će dati čak 12 miliona dolara strankama, sindikatima, studentskim udruženjima, kao i nevladinim organizacijama i nezavisnim medijima čiji bi osnovni cilj bio rad na rušenju Miloševića. Taj projekat, koji je nazvan „Prsten oko Srbije“, takođe je podrazumevao i raspoređivanje mreža radio-predajnika u zemljama susedima Srbije kako bi se u njoj smanjio uticaj državnih medija, a nesmetano širile informacije sa Zapada.

Hrvati pomogliPokazalo se da je u svemu tome posebno važnu ulogu imala Hrvatska. Zapravo, američki funkcioneri bili su u kontaktu s tadašnjim zamenikom ministra za telekomunikacije Hrvatske Dominikom Filipovićem. Na taj način je HRT ustupio Amerikancima svoj predajnik Kula u Belju u Slavoniji za emitovanje programa usmerenih protiv Miloševića i režima u Beogradu.Inače, Klinton je različitim akcijama, uključujući i bombardovanje Srbije, odnosno uvođenje demokratije u njoj, kako je pravdao svoje postupke, povratio poverenje Amerikanaca nakon što je zbog ljubavne afere umalo uklonjen s vlasti.

Umalo ga koštala fotelje...Monika Levinski
Umalo ga koštala fotelje...Monika Levinski

Kovali najvažnije planove HTELI DA FINANSIRAJU FILM O ZLOČINU SRBA NA KIM!Među dokumentima koje je u petak objavio Nacionalni arhiv SAD nalazi se i prepiska savetnika nekadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona u kojoj se pominje snimanje propagandnog filma o zločinima Srba na Kosovu. U mejlu „Pismo od Levina“, koji se odnosi na Karla Levina, demokratskog senatora, a koji je Džejn Stromset poslala na nekoliko mejl adresa, uključujući i mejl Džejn Satfen, bivše savetnice Baraka Obame, piše da je Stromsetova razgovarala s kancelarijom za ratne zločine Stejt departmenta o ideji za dokumentarac o Kosovu.- Stejt department već duže razmišlja o toj ideji. Na početku je delovala atraktivno, a onda je zaključeno da nije dobra iz dva razloga: (1) troškovi su ogromni i (2) postoji rizik da bi američki dokumentarac bio viđen kao propaganda, koliko god pažljivo bio urađen - napisala je Stromsetova u mejlu i naglasila da bi možda neka nevladina organizacija mogla da sponzoriše film.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track