POVRATAK JEDRENJAKA: Ogroman brod ploviće na vetar!

Veliki korak ka nultoj emisiji

POVRATAK JEDRENJAKA: Ogroman brod ploviće na vetar!

Tech -
Norveška fabrika "Ladeas" napravila teretnjak, nazvan "Vindskip", koji ima revolucionarni pogon, gotovo potpuno prirodan

Povratak vetra!Od nastanka parne mašine početkom 19. veka jedrenjaci su otišli u istoriju. Međutim, Norveška fabrika Ladeas izumela je revolucionarni pogon, gotovo potpuno prirodan, koji vraća vetar u "igru"!

Naime, ogroman teretnjak, nazvan "Vindskip" pokreće snaga vetra. Ima ogroman trup, što nije slučajno jer treba da prikuplja ogromne količine vazduha. Uz savršenu kontrolu ovaj brod plovi, uz minimalnu pomoć motora sa unutrašnjim sagorevanjem.Pogon je jednostavan, ali pre svega logičan. Motorni na tečni plin koristili bi se prilikom isplovljavanja i uplovljavanja. I, naravno, kada "ne duva"... Navigacija bi stalno pratila meteorološke parametre kako bi se pronašao idealan vetar.

Iako je većina tehničkih detalja i dalje tajna, Norvežani su registrovali patent. Oni već čekaju prve kupce. Najpre će se prodavati relativno mali teretnjaci, a kada ovladaju tehnikom zakoračiće u svet superbrodova.

http://www.youtube.com/watch?v=cZo33MQeFN4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track