Požar na Svetoj gori evakuisao turiste
Foto: Rojters

Požar na Svetoj gori evakuisao turiste

Planeta -
Veliki požar na Svetoj gori, poluostrvu na severu Grčke, noćas je doveo od evakuacije stanovnika iz naselja sve do Uranupolisa

BEOGRAD/ATINA - Veliki požar na Svetoj gori, poluostrvu na severu Grčke, noćas je doveo od evakuacije stanovnika iz naselja sve do Uranupolisa, administratrivnog centra na prilazu Svetoj gori.

To jutros javlja atinski Radio Skai koji u vesti o pozaru u predelu Monoksilitis ne pominje manastir Hilandar jer se vatra, kako izgleda, udaljila od njega. Monoksilitis je takođe na Svetoj gori, ali na suprotnoj, zapadnoj obali poluostrva, više od pet kilometara udaljen od Hilandara.

Požar gase jake vatrogasne snage koje i danas očekuju pomoć iz vazduha. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je sinoć saopštilo u Beogradu da je svojim grčkim kolegama ponudilo pomoć za gašenje požara na Svetoj gori. U Grčkoj gori nekoliko požara, od kojih je najjači na jugu, na Peloponezu gde je izgorelo 1.500 hektara šume i imanja i veliki broj grla stoke.

Srpski spasioci spremni da pomognu u gašenju

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da su 42 srpska spasioca i jedan ruski helikopter iz Niša spremni da pomognu u gašenju velikog šumskog požara na Svetoj Gori, za šta se očekuje saglasnost grčkih vlasti.

Marić je rekao da će 42 spasioca biti upućena ukoliko se dobije saglasnost grčkih vlasti i da je ostvaren kontakt sa kolegama iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije, kako bi se jedan helikopter koji se nalazi u Nišu uključio u akciju gašenja.

"Sada čekamo na odobrenje grčkih vlasti za pružanje pomoći", rekao je Marić i dodao da Grci koriste avione kanadere i helikoptere za gašenje i da očekuje u toku dana više informacija u toku dana od grčke strane.

Prema njegovim rečima, procedura za upućivanje srpskih spasilaca i pomoći za gašenje u Grčku, koja se svake godine suočava sa velikim brojem požara, nije naročito komplikovana, tako da se u tome ne očekuju komplikacije.

"Našim ljudima koji bi zapravo iz Niša krenuli potrebno je, takođe, šest - sedam sati da stignu", rekao je Marić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track