Požar na tri kilometra od Hilandara, manastir bezbedan
Foto: RTS

Požar na tri kilometra od Hilandara, manastir bezbedan

Društvo -
Vetar promenio pravac i sada duva u kontra smeru od manastira, a srpski vatrogasci su dežurali celu noć, a od jutros su aktivno počeli da gase požar

SVETA GORA - Veliki požar na Svetoj gori je na tri kilometra od Hilandara, ali manastir nije ugrožen. Vetar promenio pravac i sada duva u kontra smeru od manastira. Srpski vatrogasci, koji su od juče na Svetoj gori prave protivpožarne puteve. Premijer Grčke proglasio vanredno stanje na Svetoj Gori.

Grčki premijer Antonis Samaras proglasio je sinoć vanredno stanje na Atosu.

Dragan Dončevski iz sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije rekao je za RTS da su vatrogasci na Svetoj gori dežurali čitave noći i da su tokom prvih jutarnjih sati aktivno počeli da gase požar.Prema njegovim rečima, pojačane su grčke vartogasne snage, a mobilisani su i svi ljudi koji imaju motorne testere kako bi pravili proseke da bi se sprečilo dalje širenje požara.

"Ono što je bilo dobro tokom noći je da je vetar promenio pravac i sada duva u kontra smeru od Hilandara, za razliku od juče kada je duvao ka manastiru. Tako da je to jedna povoljna stvar", naveo je Dončevski.

Dončevski je istakao da manastir i dalje nije ugrožen, a požar se nalazi na nekih tri, tri i po kilometra od manastira.Grčke vlasti naložile su da svim raspoloživim vatrogascima i mehanizaciji, zajedno sa vojnim jedinicama i policajcima, budu poslati kako bi se požar lokalizovao.

Dva vojna helikoptera tipa "činuk" takođe pomažu u gašenju. Pored toga, treći korpus grčke vojske je u pripravnosti.Grčke vlasti smatraju da je požar, koji je već progutao od 4.850 do 6.000 hektara šume, maslinjaka i vinograda, podmetnut.

Sumnja se na radnika iz Litvanije, koji nije dobio posao u Uranopolisu i policija traga za njim, objavila je grčka televizija ERT.

Pre toga, atinski dnevnik Etnos izneo je pretpostavku da su vatru izazvali radnici koji rade u vinogradima svetogorskih manastira Sveti Pavle i Dionisijat.

S druge strane, profašistička partija "Zlatna zora" iskoristila je požar da optuži strane ilegalne imigrante da su namerno izazvali požare.

http://www.youtube.com/watch?v=OS-2EPAIAEQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track