Požar sada na kilometar i po od Hilandara
Foto: Rts

Dramatično stanje na Svetoj gori

Požar sada na kilometar i po od Hilandara

Društvo -
Trenutno se s vatrom bori 600 grčkih vatrogasaca i 50 srpskih

SVETA GORA - Alarmantno!

Požar koji je zahvatio Svetu goru nekontrolisano se širi i prema srpskom manastiru Hilandaru.

Od jačine i pravca vetra zavisi da li će vatrena stihija uskoro zahvatiti svetinju.- Situacija na Svetoj gori, nažalost, uopšte nije sjajna. Na svakih pola sata sam u kontaktu sa ekipom koja je na terenu. Trenutno je tamo 600 grčkih vatrogasaca i vojnika, a 50 momaka iz srpske jedinice za vanredne situacije poslato je da im pomažu. Oni su na liniji odbrane i pokušali su da izazovu „kontravatru“, kako bi se promenio smer požara koji se širi prema Hilandaru, ali nisu uspeli.

Taj teren je pun borove šume koja brzo gori, pa se vatra širi velikom brzinom. Možemo da se nadamo da će vetar promeniti pravac i da će zaobići Hilandar - rekao je za Kurir Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP, naglasivši da je situacija neizvesna i promenljiva iz časa u čas. On napominje da će ekipa od još 10 naših ljudi sa tri vozila uskoro stići na teren zahvaćen požarom.U hilandarskom delu puta, koji je najbliži ovom manastiru, vatra je stigla na 500 metara od linije odbrane i napreduje različitom brzinom, u zavisnosti od reljefa i rastinja.Hilandarski monasi redovno održavaju bogosluženje, ali su obustavljene sve pokloničke posete Hilandaru. U manastiru su smešteni srpski i grčki vatrogasci, radnici i pripadnici grčke vojske.S. S.

Jezero kao spasJedan od ključnih činilaca u odbrani od požara je protivpožarno jezero u oblasti Proto Nero.

Iako je većim delom okruženo vatrom, iz njega se helikopterom i kamionima neprestano uzima voda i tako znatno skraćuje vreme potrebno za dopunu rezervoara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track