Požar tri kilometra od Hilandara, stigli srpski vatrogasci
Foto: Rojters

Požar tri kilometra od Hilandara, stigli srpski vatrogasci

Društvo -
Dončevski je objasnio da je reč o četinarima i da se zato "tih tri do pet kilometara uz jak vetar i promenu pravca vetra vrlo brzo može pretvoriti u nekih stotinak metara

BEOGRAD - Hilandar u ovom trenutku nije ugrožen požarom koji je udaljen tri do pet kilometara od tog manastira, ali bi se situacija mogla promeniti ukoliko bude jakog vetra, izjavio je jutros Dragan Dončevski iz Sektora MUP-a za vanredne situacije.

"Linija fronta (požara) je izuzetno dugačka, negde oko 30 kilometara čak, pošto se nalazi negde tri do pet kilometara daleko od manastira", rekao je Dončevski za RTS.

Dončevski je objasnio da je reč o četinarima i da se zato "tih tri do pet kilometara uz jak vetar i promenu pravca vetra vrlo brzo može pretvoriti u nekih stotinak metara".

On je dodao da je zato poslata ekipa iz Srbije da pomogne grčkim kolegama i da zauzme tu liniju fronta i brani manastir Hilandar.

Dončevski je objasnio da su preduzete preventivne mere za zaštitu Hilandara, zbog iskustva sa požarom koji je izbio 2004. godine od čega se manastir još nije oporavio i još se restaurira.

Obavljena je i obuka vatrogasaca - monaha u manastiru, tako da postoji ekipa od 10 ljudi koja je obučena i opremljena i može da gasi šumski požar, rekao je Dončevski i dodao da se još ne zna šta je uzrok požara na Svetoj Gori.

Dončevski je podsetio da je u Grčku upućeno 10 vatrogasnih vozila i 49 vatrogasaca iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Smedereva, Jagodine, Užica i Niša da bi pomoglo u gašenju požara.

Prema njegovim recima, i u Srbiji se svakodnevno javljaju požari, tako su vatrogasci i noćas gasili požar u Leskovcu, koji je na oko 100 hektara kod Bojnika ugašen.

"Maltene preko 100 požara imamo svakog dana na teritoriji Srbije", rekao je Dončevski i apelovao na građene da ne pale vatru na otvorenom i da vode računa o tome.

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Goran Nikolić, koji se nalazi na putu ka Svetoj Gori, u telefonskom uključenju u istu emisiju RTS-a, rekao je da su srpski vatrogasci stigli u Grčku i da čekaju na ulazak na Svetu Goru.

On je kazao da trenutno očekuju ukrcavanje na brod u Uranopolisu, navodeći da grčke kolege iz kanadera vodom intenzivno gase požar na Svetoj Gori. Iz Srbije je sinoć put Grčke krenulo 40 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih kola kako bi se priključiti gašenju požara na području gde se nalazi i Hilandar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track